Takové nanuky v obchodě jen tak nekoupíte. Při pohledu na seznam použitých surovin mám radost. Jo, kéž by takové složení měly i kupované nanuky. A

Bohužel při čtení surovin některých z nich mi přijde, že čtu nějaký román a ne o složení nanuku. Jen takový příklad: voda, cukr, glukózový sirup, jahodový koncentrát, jahodové aroma, kyselina karmínová, stabilizátory, emulgátor…to je jen něco málo ze složení některých nanuků. Raději se tedy pojďme podívat na to, jak to udělat lépe, zdravěji a hlavně chutněji:

 

Budete potřebovat:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 40 g cukrů nebo jiného sladidla
  • Trochu limetové nebo citrónové šťávy
  • 30 ml vody

 

Tipy:

Jahody z vlastní zahrádky jsou jako výhra v loterii. To je úplně ta nejlepší varianta. Já zahrádku už nemám, tak chodím na samosběry (letos jsme byly v Berry servisu v Břežanech. Kilo jahod stálo 69 korun). Anebo pak můžete nakoupit na farmářských trzích.

Cukr: Jestli se chcete vyhnout cukru, můžete ho vynechat anebo nahradit erythritolem/agáve sirupem či jiným sladidlem, které je vám přednější.

Limeta nebo citrón: zvýrazní chuť jahod stejně jako cukru. Zkoušela jsem to bez a nebylo to úplně ono.

 

Vždy záleží na chuti jahod. U sladších můžete použít méně cukru, u kyselejších zase více. U nevýrazné chuti zase pomůže více citronové šťávy.

 

Postup:

Jahody, cukr, trochu limetové nebo citrónové šťávy a vodu rozmixujte.

Jelikož jahody obsahují spoustu malých zrníček, je lepší směs přepasírovat. Za mě doporučuji látkový sáček na výrobu rostlinných mlék, který používám. Tento krok je volitelný, někdy ho také přeskočím a naliju směs rovnou do formiček.

 

Nalijte do formiček na nanuky, vložte dřívka a dejte zmrznout do mrazáku.