Recept na jáhlové placky s kari kořením. Dají se jíst jen tak s dipem ze zakysané smetany anebo použít jako příloha. Učím se vařit podle ajurvédy a tohle je další recept, který jsem díky ní objevila. Moc jsem si pochutnala.
Jáhly jsou bez lepku, a tudíž i placky jsou bezlepkové.
Suroviny:
- 100g jáhly
- 300g vody
- 1 cibule
- 1 vejce vel. M
- 1 lžička soli
- 1 lžička pažitky
- Špetka mletého černého pepře
Jogurtový dip:
- 200g zakysané smetany
- Sůl
- Pepř
- Petrželka
Pro česnekový dip: + stroužek utřeného česneku
Postup:
Jáhly zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte doměkka. Trvalo mi to 15 minut. Podle potřeby přidejte vodu, zbytek pak scedíte. Nesmí se vařit na sucho, musí být stále ponořené.
Jáhly sceďte a nechte vychladnout.
Cibuli nakrájejte nadrobno.
K vychladlým jáhlům přidejte cibuli, vajíčko, kari, sůl, pepř a pažitku nebo pokrájenou petrželkou.
Promíchejte.
Dělala jsem je dvakrát a pokaždé jiné
- Přidala jsem 3 lžičky kari koření a 4 lžičky pivovarských kvasnic
- Přidala jsem 6 lžiček pivovarských kvasnic a 1 lžičku kari koření
Dobré byly obě, tak si můžete vybrat😊. Pokud nemáte pivovarské kvasnice, použijte pouze kari koření. Placky se dají samozřejmě udělat i bez koření anebo použít jiné.
Lžící udělejte hromádky do pánve s troškou oleje nebo ghí. Z těsta mi vyšlo 8 placek. Pečte 4 minut z každé strany.
Na dip smíchejte 200g zakysané smetany, sůl, pepř a můžete přidat i nějaké bylinky. Pro česnekový dip přidejte trochu utřeného česnek, stačí 1 stroužek. Kdo má rád, může i víc.