S jáhly moc receptů nemám, takže jsem si řekla, že to napravím. Většinou se na šišky používají brambory, ale ono to jde i s jáhly, takže to můžete střídat. Použila jsem bezlepkovou mouku a samotné jáhly jsou, jestli se nepletu bezlepku tudíž by recept měl být i bezlepkový.

 

Na šišky:

  • 250 g jáhel v suchém stavu
  • 60 g kukuřičné mouky (zkoušela jsem i z rýžové a také to fungovalo)
  • Na vaření 600 ml vody (asi 2,5násobek množství jáhel)

 

Jáhly řádně propláchnete, jinak by mohly být hořké. Zalijte je vodou a pod pokličkou vařte 15 minut. Sundejte pokličku a vařte dalších 10 minut, až budou skoro rozvařené. Já jsem asi nastavila moc vysokou teplotu, a tak se mi během vaření zcela vyvařila voda. Přidala jsem tedy dalších 250 ml.

Uvařené jáhly nechte jen krátce vychladnout, stačí minutu nebo dvě. Když by vychladly úplně, celé to moc ztuhne. Po uvaření jsem navážila 880 gramů jáhel. Přidejte do nich kukuřičnou mouku a promíchejte.

(příště bych možná zkusila jáhly rozmačkat, jestli to bude nějaký rozdíl nebo to bude úplně stejné😊.

Tvarujte šišky a ty dejte vařit do vroucí vody na 3 minuty. Déle raději ne, aby se nerozpadly.

Na pánev dejte rozehřát 2 lžíce másla, chvilku opékejte a pak vmíchejte mletý mák a trochu skořice.

 

Na ozdobu by se hodily i švestky anebo jahody, ať je tam i nějaké to ovoce😊

Mavis by asi taky chtěla ochutnat:-)

 

Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).

 

na přípravu šišek můžete použít i mouku rýžovou.