Připravit si dobrý steak není tak jednoduché, jak to vypadá. Dříve jsem steaky nedělala vůbec, ale protože je má Jarda rád, postupně se do toho dostávám😊.

Předem se omlouvám, pokud tam mám nějaké chyby, stále se učím. Určitě nejsem nějaký odborník na maso, postupně se ale snažím dovzdělat.

 

Jak připravit dobrý steak?

Maso nechat předem ohřát na pokojovou teplotu. Vyndejte ho tedy cca o 30 minut dříve, než ho budete připravovat. Nebude se při pečení tak smrskávat.

Maso krátce a zprudka opéct na pánvi ze všech stran a pak ho dát dopéct do trouby.

Po vyndání z trouby dát maso do talíře a zakrýt pokličkou nebo alobalem. Když ho necháte ještě alespoň 5 minut odležet, bude krásně šťavnaté.

Sůl a pepř je nejlepší kombinace, není třeba přidávat další koření a pochutnáte si😊.

Kupujte kvalitní maso určené  na steak – z vepřové kýty tak dobrý steak neuděláte. Kupuji v Lidlu/Tescu balené steaky (například irský rump steak). Maso je už většinou nakrájené a protože je vakuově balené, vydrží vám v lednici i týden, takže ho nemusíte hned spotřebovat. Kilo masa sice nestojí 100 korun, ale stojí to za to.

Nastavte si minutku – jak při pečení na pánvi, tak při pečení v troubě si nastavte minutku. Podle toho, jak moc chcete steak upéct upravte čas (vše najdete dole). Stačí chvilka navíc a steak přepečete, což by byla škoda.

Kvalitní maso je základ a to obzvláště, pokud chce maso málo propečené, skoro syrové. Na tatarský biftek se také nedá použít jakékoliv maso, protože by to bylo o zdraví.

 

Suroviny:

  • 400g Irský rump steak (koupeno v Lidlu za 180Kč – 2 kusy v balení)

  • Sůl
  • Pepř – ideálně celý v mlýnku

 

Pepř

Na steak se rozhodně více hodí čerstvě namletý pepř. Kupte si celé kuličky pepře a přesypte do ručního nebo elektrického mlýnku. Vždy si namelete jen kolik budete potřebovat.

Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).

Postup

Maso je nakrájené. Jen ho vyndejte z lednice a nechte 30-60 minut ohřát na pokojovou teplotu.

Jako první si dejte předehřát troubu na 180 stupňů (mám horkovzdušnou troubu).

Jsem zvyklá maso omývat (to ale asi většina lidí), takže ho opláchnu a osuším papírovou utěrkou.

Nyní maso opepřete a osolte ze všech stran. Nejraději používám čerstvě namletý pepř.

Pánev zahřejte – může být nasucho, pokud je nepřilnavá anebo použijte lžíci oleje.

Steaky dejte na pánev a 2-3 minuty opékejte zprudka ze všech stran. Ideální je pinzeta nebo kleště na vaření, abyste mohly steak snadno uchopit. Steaky opečte z obou stran a také z boku – tím se maso zatáhne a šťáva zůstane uvnitř.

Takto připravené steaky přeneste do trouby, do střední části a pečte 5-8 minut pro medium a 12-15 minut pro well done.

 

Jaké maso budete chtít?

Rare – Maso opékejte pouze na pánvi 2-3 minut, do trouby ho již nedávejte. Maso bude šťavnaté, částečně ještě syrové.

Medium – Pro středně upečené maso dejte maso po opečení na pánvi ještě na 5-8 minut do trouby na 180 stupňů. Maso bude uprostřed ještě růžové, ale jinak už propečené. Tenhle typ steaku dělám nejraději. Steak je stále šťavnatý, měkký, ale není to už takové to syrové maso, které moc nemusím.

Well done – Dobře upečený steak. Maso opečte na pánvi a pak dejte na 12-15 minut do trouby. Well done je stále dobré maso, i když už ne tak šťavnaté, ale přesto moc dobré. Rozhodně to nemá být maso tuhé jako podrážka, to už je moc.

 

Příloha

Jako přílohu jsem tentokrát udělala brambory pečené v soli. Jaké další přílohy můžete ke steaku zvolit?

Kari brambory

Americké brambory

Bramborová kaše, Hranolky

Čerstvý chléb nebo jiné pečivo

Pečená/čerstvá/vařená/grilovaná zelenina

 

Tady na blogu v sekci PŘÍLOHY najdete různé přílohy, tak můžete mrknou:-).

 

Poznámky:

Pánev jsem zahřála na nejvyšší teplotu. Mám sklokeramiku a je to akorát. U indukce bych zvolila spíše střední teplotu, protože jsem jí kdysi měla a na max. jsem většinu hned připálila.