Instantním potravinám se v obchodě z dálky vyhýbám. Nelíbí se mi totiž to, co obsahují. Ať už se jedná o nekvalitní složení nebo přemrštěné ceny. Například pizza těsto nebo kynuté buchty jsou pouhá mouka se sáčkem sušeného droždí (plus látky zlepšující kvalitu mouky atd.) Doma ale vím co do směsi dávám a tak není důvod si pár jídel nebo dezertů nepřipravit dopředu. Postupně tu najdete instantní směsi na horkou čokoládu, capuccino, pizzu, kynuté buchty, perník a vše co se tak v obchodě kupuje v prášku. Dnes je to ale něco trochu netradičního a to řepové brownies. Jsou zdravější než klasické brownies, ale hlavně chutnají fantasticky! Některé zdravé věci nemají chuť, ale já jsem zastáncem toho, že zdravé jídlo musí i dobře chutnat. Najdete v nich třtinový cukr, špaldovou mouku a již zmíněnou řepu. Řepa je moc zdravá a brownies pěkně osladí. Pokud se bojíte, že vy nebo vaše děti řepu ucítíte a moučník půjde do koše nemusíte se ničeho bát. Kdybych vám neřekla, že tam řepa je ani to nepoznáte. Kakao i hořká čokoláda umí chuť řepy překrýt a tak při každém kousnutí bude jediné co ucítíte čokoláda.

 

Ochutnejte a třeba si příště místo jednoho sáčku vyrobíte hned několik 😊 Moučníky ve sklenici jsou také krásným a chutným dárkem. Pokud se rozhodnete někoho obdarovat nezapomeňte mu ale přidat ke sklenici i recept jak si má brownies upéct.

SurovinY

  • 200g hořké čokolády (dát bokem)
  • 200g třtinového cukru
  • 150g hladké nebo špaldové mouky
  • 4 lžíce hořkého kakaa (vrchovaté)
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

 

Příprava

Všechny suroviny kromě čokolády smíchejte a uložte do uzavřeného obalu. K tomu přidejte 2 hořké čokolády = 200g. Čokoláda se bude rozpouštět, takže se nemůže přidat do těsta. Lepší je ale kdy jí budete mít připravenou k tomuto receptu, aby se nestalo, že vám zrovna dojde.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců (stejně jako trvanlivost použité mouky)

 

Použití:

  • 230g másla
  • 220g syrové řepy
  • 4 vejce vel. M
  • 1 sáček instantních řepových brownies 

 

  1. Nejdříve je třeba řepu omýt a uvařit do měkka. Vaří se i se slupkou a že je uvařená poznáte právě podle toho, že jde slupka dobře oloupat. U velké řepy trvá vaření okolo 60 minut, u menší tak 30 minut. Do hrnce dejte dostatek vody aby byla řepa co nejvíce ponořená.
  2. Uvařenou řepu oloupejte a poté rozmixujte na kaši. Pokud to nejde přidejte lžíci vody, aby to šlo lépe.
  3. Čokoládu nalámejte na menší kousky a spolu s máslem rozpusťte (na sporáku nebo v mikrovlnce). Pokud budete čokoládu tavit v mikrovlnce postupujte po 15 sekundových intervalech a poté vždy promíchejte.
  4. Mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a cukr smíchejte ve velké misce.
  5. Přidejte vajíčko, řepové pyré a vlažnou směs rozpuštěné čokolády s máslem. Dobře promíchejte aby ve směsi nebyly hrudky.
  6. Připravte si vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo použijte pečící papír.
  7. Směs rozlijte a uhlaďte tak aby bylo všude stejně těsta.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 12-15 minut. Upečené brownies mají uvnitř zůstat mokré. Když do nich strčíte špejli nemá být ani suchá ani mokrá, spíš na ní zůstane jen pár kousků těsta. Také můžete po 12 minutách ukrojit malý kousek a podívat se jak uprostřed vypadají. Kdybyste to netrefily a upekli je úplně budou stále výborné a napříště si napište do receptu kratší dobu pečení.
  9. Po vychlazení nakrájejte čtverečky a můžete podávat.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny