Věnečky, větrníky, profiteroles…to je jen příklad co můžete upéct z odpalovaného těsta. Všimla jsem si, že v obchodě prodávají odpalované těsto v prášku a musím říct že ne zrovna levně. Proto i já nezůstanu pozadu. Recept na odpalované těsto už mám takže nebylo těžké z něj instantní těsto vytvořit. Směs vydrží docela dlouho i bez přidaných látek prodlužujících trvanlivost. Jestli tedy máte věnečky a podobné pečené dobroty rádi udělejte si hned několik sáčků. Jedna várka vychází okolo 2 korun, tak proč si jich neudělat víc?
Suroviny
Na 1 plech:
- 80g hladké mouky
- 80g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Příprava
Všechny suroviny smíchejte. Pro větší dávku znásobte množství surovin. Sáček/sklenici ve které těsto máte popište také přepočítaným množstvím surovin které máte pro použití přidat.
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu
Trvanlivost: několik měsíců (dle trvanlivosti použitých mouk)
Použití:
- 125ml vody
- 40g hery
- 2 vejce
- Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
- Přidejte instantní odpalované těsta a dobře promíchejte.
- Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
- Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
- Odpalované těsto je nyní připravené k použití. Na plech můžete stříkat různé tvary: větrníky, věnečky, profiterolky, labutě…
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5 minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova cca 10 minut Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
Nenaplněné upečené těsto vydrží v lednici 1 týden. Pro delší trvanlivost ho můžete zamrazit na několik měsíců. Po rozmrznutí pak stačí jednotlivé větrníčky/věnečky/profiterolky rozříznout a naplnit.