Recept na výtečnou indickou polévku s červenou čočkou již na těchto stránkách najdete. Já si ale ráda věci ulehčuji, a proto jsem se rozhodla, že si trochu usnadním práci výrobou směsi na přípravu této polévky.
Tuhle polévku vařím doma docela často, dokonce i jako hlavní jídlo, protože je docela sytá. Společně s chlebe naanem se najíte víc než dost. Abych si práci ušetřila, vzala jsem všechny suché ingredience a smíchala je. Mám je připravené ve sklenici s etiketou, abych věděla, o co se jedná.
Musím říct, že to byl skvělý nápad si polévku takto připravit. Sice do polévky přijdou ještě další ingredience, ale nemusíte hledat 7 druhů koření a odměřovat je. Koření mi často dochází, tak takhle se mi alespoň nestane, že by mi nějaké chybělo. Vždy si dělám alespoň 3 nebo 4 sklenice, vařím jí často, takže je hned pryč.
A když budete mít čas navíc, udělejte si k polévce indický chléb naan. S tím je polévka prostě top!
SUROVINY
- 100g červené čočky
- 20g krupicového cukru (2 lžíce)*
- 2 lžíce mleté červené papriky (13 gramů)
- 2 lžičky koření Garam masala (recept)
- 3/4 lžičky soli (6 gramů)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli (volitelně)
*můžete přidat teď anebo osladit až hotovou polévku.
Vše smíchejte a uložte do dózy nebo sklenice s víkem (používám zavařovačky). Toto množství vystačí na cca 600ml polévky což jsou 4 porce (je dost sytá). K polévce můžete udělat i jednoduchý indický chléb naan a podávat jí jako hlavní jídlo.
Sklenici popište nebo na ní dejte etiketu s názvem polévky, abyste věděli, co v ní je. Můžete připsat i seznam surovin, které máte přidat a jak se polévka připravuje. Nebo si recept napište do sešitu s recepty, abyste ho pak našly.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: 1 rok
Příprava polévky
Budete potřebovat:
- 1 dávku směsi na přípravu indické polévky
- 500ml zeleninového vývaru
- 50g pasírovaných rajčat z konzervy (3 lžíce)*
- 1 menší cibule
- 1 větší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžíce oleje nebo ghí
- + na závěr 80g bílého jogurtu (5 lžic)
*Když je nemám, používám rajčatový protlak nebo kečup. Není to to samé, ale na chuti to skoro nic nezmění. Pasírovaná rajčata kupuji v Lidlu. Jsou to zatím ta nejlepší pasírovaná rajčata, která jsem kdy ochutnala. Jen si dávejte pozor, abyste nekoupili rajčata ve vlastní šťávě, to je něco jiného.
PŘÍPRAVA
- Na pánvi zahřejte olej nebo ghí.
- Přidejte mrkev a cibuli pokrájenou na malé kostičky a 2 minuty míchejte.
- Dále přidejte utřený česnek. Promíchejte a přidejte zeleninový vývar, pasírovaná rajčata a přiveďte k varu.
- Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
- Ostavte ze sporáku a jako poslední vmíchejte jogurt pokojové teploty (aby se nesrazil).
- Promíchejte a můžete podávat.
Chutná skvěle podávaná s indickým chlebem naanem.
Polévku si do něj můžete namáčet nebo jí tak jako indové chlebem nabírat. Alespoň si ušetříte mytí příborů:-).
TIP
Polévka je dost hustá a spolu s naanem ji můžete podávat rovnou jako hlavní chod. Nemusíte se bát, že byste po ní ještě měli hlad.
Recept na indický chléb naan najdete tady: