Každý milovník hamburgerů by měl mít v zásobě hamburgerové housky. Proto jsem vytvořila instantní směs na výrobu domácích hamburgerových housek. Jak vidíte na fotce vypadají opravdu nádherně, nedrolí se jako ty kupované a jsou opravdu vynikající. Recept je rychlekynoucí takže na vykynutí housek budete čekat pouhých 10 minut. Buďte připravený na to až dostanete chuť na hamburgery a udělejte si sáček nebo dva. Dobrá houska je základ, ochutnejte a uvidíte sami.
Suroviny
Na 8 housek:
- 580g hladké mouky
- 50g cukru
- 2 balení sušeného droždí (přilepit k sáčku)
- 1 lžička soli
Příprava
Všechny suroviny smíchejte a uložte do sáčku nebo dózy. Droždí přilepte k obalu nebo vložte do sáčku. Je lepší ho mít připravené rovnou u těsta aby se nestalo, že vám třeba dojde.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: několik měsíců- podle trvanlivost použité mouky
Použití:
- 250ml teplé vody
- 80ml oleje
- 1 vejce
- Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím.
- Nechte 10 minut vzejít kvásek
- Do větší mísy dejte mix na hamburgerové housky, olej, vejce a přidejte i kvásek
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte tě Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
- Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
- Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem. Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
- Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3-4 dny (pokud jsou tvrdší dejte je na chvilku rozehřát do trouby)