Každý milovník hamburgerů by měl mít v zásobě hamburgerové housky. Proto jsem vytvořila instantní směs na výrobu domácích hamburgerových housek. Jak vidíte na fotce vypadají opravdu nádherně, nedrolí se jako ty kupované a jsou opravdu vynikající. Recept je rychlekynoucí takže na vykynutí housek budete čekat pouhých 10 minut. Buďte připravený na to až dostanete chuť na hamburgery a udělejte si sáček nebo dva. Dobrá houska je základ, ochutnejte a uvidíte sami.

Suroviny

Na 8 housek:

  • 580g hladké mouky
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí (přilepit k sáčku)
  • 1 lžička soli

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do sáčku nebo dózy. Droždí přilepte k obalu nebo vložte do sáčku. Je lepší ho mít připravené rovnou u těsta aby se nestalo, že vám třeba dojde.

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: několik měsíců- podle trvanlivost použité mouky

Použití:

  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 1 vejce

 

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mix na hamburgerové housky, olej, vejce a přidejte i kvásek
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte tě Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
  5. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
  6. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem. Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  8. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny (pokud jsou tvrdší dejte je na chvilku rozehřát do trouby)