Možná si říkáte co je to chia knedlík. Je to kynutý knedlík bez housek a vajíček. Vajíčko jsem nahradila chia semínky, které díky svým vlastnostem fungují úplně stejně. Semínka do sebe natáhnout tekutinu a vytvoří tak gel podobný bílku. Knedlík by bez vajec byl suchý a rozpadal se, takto ale bude úplně stejně vláčný a bude držet bez problémů pohromadě. Abyste nemusely pokaždé vážit mouku, droždí, cukr, sůl a chia semínka vytvořila jsem instantní verzi. Připravíte si sáčku kolik potřebujete a pak už jen přidáte teplé mléko. Když nemáte moc času bude se knedlík v prášku určitě hodit.

Suroviny

  • 300g hrubé mouky
  • 1 lžíce mletých chia semínek
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžiček cukru
  • 1 lžiček soli

 

Příprava

 

Vše smíchejte a uložte do uzavíratelného obalu.

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: několik měsíců (podle trvanlivosti mouky)

 

Použití:

  • 150ml teplého mléka

 

  • Směs na chia knedlík smíchejte s teplým mlékem
  • Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Je li těsto drobivé přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce tekutiny.
  • Z těsta vytvarujte 2 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou.
  • Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vlož Počítejte s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Pokud děláte více knedlíků klidně je dělejte postupně.
  • Vařte 15-25 minut podle velikosti knedlíků. Pokud si nejste jisti rozřízněte u konce jeden knedlík a podívejte se jestli uvnitř není syrový.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny