Banánový chlebíček známý také jako Opičí chléb „Monkey bread“ jsem pekla už tolikrát, že to ani nespočítám. Každý rok si venku nasbírám jednu nebo dvě tašky vlašských ořechů a tohle je asi ten nejčastější recept, kam je používám.
Chlebíček je díky banánům vláčný, není to žádná sušinka. Můj favorit je chlebíček potřený arašídovým máslem anebo nutellou. Se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou je ale také vynikající:-P.
Jelikož jsem chlebíček dělala už tolikrát, řekla jsem si, že si udělám pár skleniček do zásoby. Stačí přidat 3 suroviny – banány, máslo a vejce a je to. Příprava vám zabere max. 5 minut a zbytek už za vás obstará trouba. Takové dobroty ve sklenici jsou také skvělé jako dárek. Stačí přidat cedulku s návodem, jak chlebíček upéct a je to.
Na focení mixu jsem šla ven, protože bylo krásně a svítilo sluníčko. Byly to vlastně první hezký jarní den. Podívejte se, jak nám na zahradě všechno krásně kvete:
Na jaře miluju to, jak se najednou všechno probudí a začne kvést. Přijde mi, že já se také probudím po zimním spánku a letargii. Cítím, jak se mi vlévá energie do žil a mám mnohem více síly na práci i větší radost do života. To bude asi tím sluníčkem, teplem a barvami, které nás na jaře obklopují. Máte to tak stejně?
V pozadí najdete i krásné sedmikrásky, které jsem si přivezla ze zahradnictví. Strašně se mi líbí:-).
Mix na přípravu 1 chlebíčku
- 200g hladké mouky (může být i špaldová)
- 150g třtinového cukru
- 50g vlašských ořechů
- 1 lžička jedlé sody nebo 1 lžička kypřicího prášku
- Volitelně: čokoládové pecičky
- Obal: Dóza nebo sklenice na zavařování (ta moje je z Pepca)
Pomůcky: forma na srnčí hřbet nebo jiná podobná
Do sklenice nasypte hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou nebo kypřicím práškem, na to třtinový cukr a pak nadrobno nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidejte čokoládové pecičky, tedy pokud chce….jsou volitelné, ale moc dobré😊. Pár si jich nechte na posypání chlebíčku, poté až ho nalijete do formy.
Příprava chlebíčku
Budete potřebovat:
- 1 balení mixu na přípravu banánového chlebíčku
- 270g zralých banánů (čím zralejší, tím lepší)
- 70g rozpuštěného másla
- 1 vejce vel. M
- Těsto na banánový chlebíček nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud je ze silikonu, vymazávaní není nutné. Formu použijte na srnčí hřbet, biskupský chlebíček nebo jinou podobnou. Pokud nemáte, postačí i kulatá dortová forma.
- Pečte na 175 stupňů 60 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá můžete chlebíček vytáhnout.
- Chlebíček nechte vychladnout a poté teprve vyklopte.
Výborný je také chlebíček politý čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Podávejte jen tak, s nutelou, arašídovým máslem, čokoládovou pomazánkou, vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou…
Chlebíček jde udělat i veganský – namísto vejce smíchejte 1 lžíci chia semínek a 3 lžíce vody, nechte 5 minut odstát a vmíchejte do těsta. Namísto klasického másla pak použijte rostlinné máslo (např. značku Alsan).
Bonus – Přidala sem kdoulový sýr
Jako vylepšení jsem tentokrát do sýra nakrájela kdoulový sýr od firmy Chuť Moravy. Kostky jsem přidala do těsta a pár jsem nasypala i na těsto, když už bylo ve formě, aby sýr byl vidět. Ve skutečnosti se pod názvem Kdoulový sýr skrývá ovoce – kdoule a právě z těch je tento sýr vyrobený. Je tak skvělý do dezertů, ale hodí se i k sýru, hroznovému vínu, šlehačce…
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3-4 dny