Indická kuchyně mě neskutečně baví. Zkrátka jsem se do ní zamilovala! Proto mám pro vás další skvělý recept z indické kuchyně. Tedy tentokrát to nebude jídlo, ale další velice zajímavý nápoj. Je to recept na indický zázvorový čaj.
Indických nápojů je mnoho a zatím jsem ještě nenašla ani jeden, který by mi nechutnal. Jako dítě jsem čaje ráda neměla, a kromě kakaa jsem jiné horké nápoje nepila. Teď je to úplně jinak. Užívám si horké nápoje, co to jde. Nejradši si sednu k dobré knížce a k tomu si udělám velkou konvici čaje. Jarda je taky čajový. Do práce si vždycky dělá konvici čaje. To ale neznamená, že bych neměla ráda kávu, naopak. Já miluju kávu. Střídám to a vychutnává si oboje:-).
Indický zázvorový čaj se od klasického zázvorového čaje liší. Není to jen nastrouhaný zázvor zalitý vroucí vodou. Je to černý čaj povařený se sušeným zázvorem, kardamomem a mlékem. Miluju čaje s mlékem! Poprvé jsem ho ochutnala v Anglii a od té doby si ho dopřávám skoro každý den😊.
Suroviny:
- 500ml mléka (lze i 250ml vody a 250ml mléka)
- 1 lžíce sypaného černého čaje
- 4 lžičky třtinového cukru
- 4 tobolky kardamomu
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
Černý čaj
Někdy používám Earl Grey
K čaji s mlékem střídám dva druhy čaje. Když chci jemnější chuť, použiju čaj Earl grey. Pro silnější čaj používám cejlonský černý čaj.
Jindy zase cejlonský čaj. Tento je z www.shams.cz
Ne všechny černé čaje se k mléku hodí. Chce to vyzkoušet, který vám bude vyhovovat.
Kardamom:
Tobolky kardamomu koupíte na www.shams.cz
Postup:
Mléko s cukrem, zázvorem a kardamomem přiveďte k varu. Kardamom vždy před vařením trochu podrtím paličkou v hmoždíři..
Od vodu varu vařte 1-2 minuty. Přidejte černý čaj a 1 minutu povařte.
Odstavte a nechte ještě minutu louhovat. Poté čaj přeceďte přes jemné síto.
Podávejte horký .