SUROVINY
- 390g hladké mouky (3 hrnky)
- 150ml teplé vody
- 85g bílého jogurtu (pokojové teploty)
- 30ml slunečnicového oleje
- 1 balíček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
PŘÍPRAVA
- Cukr, sušené droždí a teplou vodu smíchejte. Kvásek nechte na teplém místě vzejít 10 minut.
- Přidejte olej, vejce a jogurt a dobře promíchejte.
- Potom přidejte hladkou mouku a sůl a vypracujte těsto.
- Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělte na 8 kusů pro větší nebo 16 pro menší chléb.
- Na moukou posypaném vále z těsta vyválejte placky 0,5-1cm vysoké. Placku obalte v mouce z obou stran, aby se při válení těsto nepřilepilo na váleček.
- Rozpalte pánev a postupně na ní chléb upečte. Pánev ničím nepotírejte, chleba se smaží nasucho. Pokud se bojíte, že se na pánev těsto přilepí, můžete použít lžičku ghí. Z každé strany opékejte cca 2 minuty. Na obou stranách se musí vytvořit hnědé flíčky, pak je nám upečený.
- Ještě horký naan potřete rozpuštěným ghíčkem nebo máslem a posypte špetkou soli (ochutnejte, čerstvý chutná nejlépe)
Podávejte politý máslem jen tak samotný nebo jako přílohu k indickému jídlu. Hodí se i jako příloha ke guláši nebo hutnějším polévkám.
Druhý den nebo při skladování v lednici můžete trochu ztvrdnout. Vložte do do sáčku a dejte na chvilku ohřát do mikrovlnné trouby. Nebo ho ohřejte na pánvi či v troubě. Naan, který budete schovávat na druhý den nemusíte potírat, lepší je ho potřít až těsně před jídlem.
Chléb je chutný teplý i studený.
Kuřecí tikka masala s cizrnou s naanem
Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřené nádobě nebo sáčku (na vzduchu tvrdnou).