Recept na indický chléb naan s bílým jogurtem. Na stránkách už jeden recept je, na ten klasický. Existuje ale ještě jedna varianta tohoto chlebu a to naan s bílým jogurtem. Právě na ten se dnes podíváme.
Chléb naan se používá jako příloha k omáčkám, polévkám nebo luštěninovým jídlům. Nejvíce se samozřejmě hodí k indické kuchyni, ale i jen tak ještě horký, s máslem nebo ghí a posypaný solí, to je dobrota. Někdy ho dělám jako pečivo k polévce anebo se hodí k omáčkám k jídlům jako je guláš.
Naan se vždy podává potřený ghíčkem anebo máslem a posypaný solí .Natrhá se na menší kousky a místo příboru se ním naberete jídlo či polévku. Většina indických polévek je hustá, takže to jde. U našeho vývaru by to asi moc nešlo. Mimo indická jídla ho můžete použít jako pečivo. Nahradí tortilly i pita chléb. Dávám ho třeba ke gyrosu, kebabu, různým salátům…
Vyzkoušejte tento skvělý chléb a ochutnejte ho jen tak s máslem a solí nebo jako přílohu. Bude to příjemný zpestření jídelníčku.
Pojďme se podívat na to ,jak si naan udělat:

SUROVINY

  • 390g hladké mouky (3 hrnky)
  • 150ml teplé vody
  • 85g bílého jogurtu (pokojové teploty)
  • 30ml slunečnicového oleje
  • 1 balíček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 vejce 
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli 

PŘÍPRAVA

  1. Cukr, sušené droždí a teplou vodu smíchejte. Kvásek nechte na teplém místě vzejít 10 minut.
  2. Přidejte olej, vejce a jogurt a dobře promíchejte.
  3. Potom přidejte hladkou mouku a sůl a vypracujte těsto.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na 8 kusů pro větší nebo 16 pro menší chléb.
  6. Na moukou posypaném vále z těsta vyválejte placky 0,5-1cm vysoké. Placku obalte v mouce z obou stran, aby se při válení těsto nepřilepilo na váleček.
  7. Rozpalte pánev a postupně na ní chléb upečte. Pánev ničím nepotírejte, chleba se smaží nasucho. Pokud se bojíte, že se na pánev těsto přilepí, můžete použít lžičku ghí. Z každé strany opékejte cca 2 minuty. Na obou stranách se musí vytvořit hnědé flíčky, pak je nám upečený.
  8. Ještě horký naan potřete rozpuštěným ghíčkem nebo máslem a posypte špetkou soli (ochutnejte, čerstvý chutná nejlépe)

 

Podávejte politý máslem jen tak samotný nebo jako přílohu k indickému jídlu. Hodí se i jako příloha ke guláši nebo hutnějším polévkám.

 

Druhý den nebo při skladování v lednici můžete trochu ztvrdnout. Vložte do do sáčku a dejte na chvilku ohřát do mikrovlnné trouby. Nebo ho ohřejte na pánvi či v troubě. Naan, který budete schovávat na druhý den nemusíte potírat, lepší je ho potřít až těsně před jídlem.

Chléb je chutný teplý i studený.

 

Kuřecí tikka masala s cizrnou s naanem

 

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřené nádobě nebo sáčku (na vzduchu tvrdnou).