Dnes mám pro vás recept na Adrak elaichi wali chai (snad to mám správně). Pod tímto názvem se skrývá název zázvorový čaj s kardamomem. Adrak znamená v hindštině zázvor, elaichi je kardamom a chai je zkrátka čaj😊. Kdysi jsem se chtěla tento jazyk učit, ale je to na mě moc těžké. Mluvení by snad ještě šlo, ale psaní je hodně těžké. Obdivuju každého, kdo se hindštinu naučí.
U nás by se tomuto čaji spíše říkalo mléko, ale v Indii se tomu zkrátka říká čaj. Tento čaj je ideální do studených dnů. Až bude příště celé dny pršet, udělejte si konvici tohoto čaje. Špatné počasí dokáže člověku pěkně zkazit náladu. Znáte to, venku pořád prší, najednou se vám nic nedaří a nálada nic moc. Nejlepší je zabalit se do deky, vzít si oblíbenou knížku a popíjet k tomu dobrý čaj. Hned je to o moc lepší😊.
Suroviny:
- 250ml mléka (můžete naředit 1:1 s vodou)
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 a ½ lžičky černého čaje
- ½-1 lžičky strouhaného zázvoru
- 2 tobolky kardamomu
Kardamom
Tobolky kardamomu seženete na www.shams.cz
Černý čaj
Černý čaj používám po každé jiný. Naposledy jsem použila cejlonský černý čaj, který mi přišel ze stejného obchodu jako kardamom (Shams).
Postup:
- Tobolky kardamomu trochu podrťte (v hmoždíři nebo paličkou). Můžete je i otevřít a rozdrobit.
- Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Používám k tomu třítko na česnek od Tescomy, udělá ze zázvoru pastu.
- Mléko, zázvor, cukr a kardamom dejte do malého hrnce. Přiveďte k varu.
- Když se mléko vaří, můžete přidat černý čaj. Odstavte a nechte 5 minut louhovat. Poté ihned přeceďte přes jemné síto.
- Čaj podávejte horký.
Poznámky:
- Čaj louhujte jen 5 minut. Při delší době louhování by mohl být hořký.
- Každý čaj je trochu jiný. Pokud je čaj moc silný, nařeďte ho horkou vodou nebo mlékem.
- Cukr: Bílý cukr lze vyměnit za třtinový anebo použít čekankový sirup či jiné sladidlo.
- Mléko: Mléko jsem použila plnotučné