Recept na indické cappuccino (indian beaten coffee) – nápoj, který je velice chutný a také velice fotogenický. Dá se připravit dvěma způsoby, toto je ten druhý (první najdete tady: ODKAZ). V čem se tyto dva nápoje liší? U první se nápoj skládá ze třech vrstev – kávy, mléčné pěny a kávové pěny. V případě druhého se mléčná a kávová pěna smíchá a nalije na kávu, vrstvy tedy budou jen dvě. Každý chutná trochu jinak. Je zajímavé, že jsou oba nápoje připravené ze stejných surovin, a přesto kvůli malé změně v postupu chutnají odlišně. Za vyzkoušení určitě stojí oba.
Nápoj zdobí pořádná porce pěny. Kdo má ráda pěnu, bude jistě spokojený😊.
Indické cappuccino se dá připravit dvěma způsoby
Příprava:
- Vrstva: Káva
- 12g zrnkové indické kávy (použila jsem Indian Mysorre)
- 125ml vroucí vody
- Filtr – použila jsem Hario V60 (www.kopiluwak.eu)
- +2 lžičky cukru
- Vrstva: Pěna z mléka smíchaná s kávovou pěnou
Mléčná pěna
- 125ml studeného mléka
Kávová pěna
- 1 lžíce instantní kávy (použila jsem Jacobs Velvet)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce vroucí vody
- Elektrický šlehač
Káva:
Doma jsem měla indickou kávu Indian Mysorre a protože je tento recept také indický, tak jsem ji použila. Tuto kávu mám z www.kopiluwak.eu. Je to ta nejlepší káva, kterou jsem kdy ochutnala. Hlavně po přidání mléka v kávě vynikne chuť karamelu a to je ten důvod, proč tuto kávu miluju. Jestli chcete luxusní Caffe Latte nebo jiné podobné nápoje, vyzkoušejte tuto kávu.
Příprava kávy:
Pro přípravu kávy jsem použila filtr Hario V60. Je to jednoduchá pomůcka na přípravu filtrované kávy. Dovnitř dáte kávový filtr, namočíte ho, přidáte kávu, spaříte malým množstvím vody a pomalu zaléváte. Během 1-2 minuty káva překape do hrnku, a to krásně čistá, beze stop po kávové sedlině. Káva připravená pomocí Hario filtru je velice jemná.
Postup:
- Krok
Jako první si připravte kávu. Kávu namelte na střední hrubost. Já jsem kávu dala překapat do Hario filtru. Použití je jednoduché. Dovnitř se vloží kávový filtr, nasype káva a pomalu se zalévá horkou vodou (94-96 stupňů). Nejdřív se káva spaří 25 gramy vody, poté se pomalu zalijte 100g vody. Celá extrakce by měla trvat 1-2 minuty.
Kávu podle chuti oslaďte.
- Krok: Kávová pěna
Jako druhou si připravte kávovou pěnu.
Do misky anebo šlehací nádoby dejte lžíci instantní kávy, lžíci krupicového cukru a lžíci vroucí vody. Začněte šlehat a pokračujte 3-5 minut. Získáte hustou nadýchanou pěnu.
Zajímavost: V Indii se pěna šlehá pomocí vidličky, a proto to trvá déle. Přiznám se, že se mi vidličku nechtělo použít, raději jsem tedy sáhla po elektrickém šlehači.
- Krok: Mléčná pěna
Mléčnou pěnu připravujte až po vyšlehání kávové pěny. Kávová pěna nějakou dobu vydrží, ale ta mléčná by vám během té doby spadla.
Příprava mléčné pěny pomocí trysky u kávovaru:
Pokud máte kávovar s tryskou na boku, je to super, pěnu uděláte za chvilku. Zjistila jsem, že nejlepší pěny dosáhnete se speciální kovovou nádobou na šlehání mléka. Ta moje je z Ikei. Po celou dobu mějte ruku na nádobě. Až vás konvička začne pálit, trysku vyndejte. Trysku držím našikmo, těsně pod hladinou mléka a postupně hrnek posouvám, aby byla stále těsně pod hladinou. Chce si to zkrátka vychytat, určitě je to u každého kávovaru jiné.
Nádobou s mlékem několikrát zakružte a klepněte o stůl. Tím vytvoříte hustou pěnu.
Jiné způsoby přípravy mléčné pěny? Pokud máte rádi nápoje s mléčnou pěnou, vyplatí se přístroje na tvorbu mléčné pěny. Použít můžete i malý šlehač na pěnu, stojí do 100 korun (prodává například Ikea). Dají se koupit i různé šlehače na mléčnou pěnu apod. pomůcky.
Dokončení nápoje:
- Připravte si 2 průhledné hrnky. Rozdělte do nich připravenou kávu, podle chuti oslaďte.
- Nyní opatrně přidejte kávovou pěnu do té mléčné a velmi pomalu promíchejte.
- Poté pěnu nalijte do hrnků s kávou.
- Tento recept je na 2 porce.
- Rovnou podávejte.