Asi jste si všimli, že jsem na stránkách začala sdílet více receptů na různé kávy. Hned vám řeknu, proč to tak je. Ráda ochutnávám nová jídla i nápoje. Když jsem testovala cibetkovou kávu (článek) z obchodu www.kopiluwak.eu, objevila jsem tam kávy z celého světa. Hned po té cibetkové jsem se vrhla na ochutnávání káv ze všech koutů světa. Káva mi začala chutnat ještě více, a proto jsem se začala učit i nové způsoby přípravy kávy. Strašně mě to baví a určitě se v tomto ohledu chci nadále vzdělávat. Budu pro vás mít plno zajímavých receptů, hodnocení různých káv a návodů na přípravu. Říkala jsem si, že by vás toho mohlo bavit😊.
Dnes mám pro vás recept na indickou beaten coffee, přeložila bych to asi jako šlehanou kávu? Této kávě se také říká indické cappuccino, i když z mého pohledu mi cappucino zrovna moc nepřipomíná. Když jsem kávu viděla poprvé, hned mě napadlo, že tady se určitě musela inspirovat Dalgona coffee. V obou případech se pěna dělá stejným způsobem. Nápoj je stejně jako Dalgona velice fotogenický. To, že je hezký je super, ale co chuť? To je přeci to nejdůležitější.
Dalgona coffee
Nápoj je velice netypický, neznám žádné podobné kafe, kromě již zmíněné Dalgona kávy. Je to silná káva, dále pěna z mléka, a to vše zdobí hustá pěna z instantní kávy, cukru a teplé vody. Ještě je jeden způsob, jak si tuto kávu připravit, na ten se podíváme příště. Ke kávě bych určitě doporučovala lžičku, protože ta pěna nahoře je moc hustá na to, aby šla vypít. Tuto kávu beru spíše jako kávový dezert a musím říct, že moc dobrý. Já jsem spokojená:-P.
Indické cappuccino se dá připravit dvěma způsoby
Příprava:
- Vrstva: Káva
- 12g zrnkové indické kávy (použila jsem Indian Mysorre)
- 125ml vroucí vody
- Filtr – použila jsem Hario V60
- +2 lžičky cukru
- Vrstva: Mléčná pěna
- 125ml studeného mléka
- Vrstva: Kávová pěna
- 1 lžíce instantní kávy (použila jsem Jacobs Velvet)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce vroucí vody
- Elektrický šlehač
Káva:
Doma jsem měla indickou kávu Indian Mysorre a protože je tento recept také indický, tak jsem ji použila. Tuto kávu mám z www.kopiluwak.eu. Je to ta nejlepší káva, kterou jsem kdy ochutnala. Hlavně po přidání mléka v kávě vynikne chuť karamelu, a to je ten důvod, proč tuto kávu miluju. Jestli chcete luxusní Caffe Latte nebo jiné podobné nápoje, vyzkoušejte tuto kávu.
Příprava kávy:
Pro přípravu kávy jsem použila filtr Hario V60. Je to jednoduchá pomůcka na překapání kávy. Dovnitř dáte kávový filtr, namočíte ho a přidáte kávu. Poté ji spaříte menším množstvím vody a pomalu zaléváte vodou. Během 2 minut káva překape do hrnku, a to krásně čistá, beze stop po kávové sedlině.
Postup:
- Krok: Káva
Jako první si připravte kávu. Kávu namelte na střední hrubost. Já jsem kávu dala překapat do Hario filtru. Použití je jednoduché. Dovnitř se vloží kávový filtr, nasype káva a pomalu zalije horkou vodou (94-96 stupňů). Nejdřív se káva spaří 25 gramy vody, poté se pomalu zalévá 100 gramy vody. Celá extrakce by měla trvat 1-2 minuty.
Kávu podle chuti oslaďte.
- Krok Kávová pěna
Jako druhou si připravte kávovou pěnu.
Do misky anebo šlehací nádoby dejte lžíci instantní kávy, lžíci krupicového cukru a lžíci vroucí vody. Začněte šlehat a pokračujte 3-5 minut. Získáte hustou nadýchanou pěnu.
Zajímavost:
V Indii se pěna šlehá pomocí vidličky, a proto to trvá déle. Přiznám se, že se mi vidličku nechtělo použít, raději jsem tedy sáhla po elektrickém šlehači.
- Krok: Mléčná pěna
Mléčnou pěnu připravujte až po vyšlehání kávové pěny. Kávová pěna nějakou dobu vydrží, ale ta mléčná by vám během té doby spadla.
Příprava mléčné pěny pomocí trysky u kávovaru:
Pokud máte kávovar s tryskou na boku, je to super, pěnu uděláte za chvilku. Zjistila jsem, že nejlepší pěny dosáhnete se speciální kovovou nádobou na šlehání mléka. Ta moje je z Ikei. Po celou dobu mějte ruku na nádobě. Až ucítíte horkou, trysku vyndejte. Trysku držím na šikmo, těsně pod hladinou mléka a postupně hrnek posouvám, aby byla stále těsně pod hladinou. Chce si to zkrátka vychytat, určitě je to u každého kávovaru jiné.
Nádobou s mlékem několikrát zakružte a klepněte o stůl. Tím vytvoříte hustou pěnu.
Jiné způsoby přípravy mléčné pěny? Pokud máte rádi nápoje s mléčnou pěnou, vyplatí se přístroje na tvorbu mléčné pěny. Použít můžete i malý šlehač na pěnu, stojí do 100 korun (prodává například Ikea). Dají se koupit i různé šlehače na mléčnou pěnu apod. pomůcky.
Dokončení nápoje:
Připravte si průhledný hrnek. První do něj nalijte kávu, dále pomalu po stěně nalijte mléčnou pěnu, a nakonec pak lžičkou ozdobte kávovou pěnou.
Tento recept je na 2 porce.
Rovnou podávejte.
Poznámky k receptu:
- Kávovou pěnu jsem zkoušela i z mleté kávy – lžíce silného espressa, ale nepovedla se. Pěna se mi zatím vždycky povedla jen z instantní kávy.
- Pokud nemáte elektrický šlehač, můžete použít i metličku. Akorát to bude trvat o něco déle.
- Ve většině případů se celý nápoj připravuje z instantní kávy. Já jsem ale měla doma mou oblíbenou indickou kávu, která mi chutná mnohem více než ta instantní. Proto jsem do tohoto receptu použila kávu mletou. Zkusila jsem nápoj připravit i z instantní, ale ten s mletou mi chutnal více. Pokud chcete použít kávu připravenou z instantní kávy, připravíte ji z 1 lžičky kávy a 125ml vroucí vody.
- Nápoj podávejte se lžičkou. Kávová pěna je velice hustá, proto se vám lžička bude hodit.
- Použijte průhledné sklenice, krásně tak vyniknou jednotlivé vrstvy nápoje a jeho jedinečnost.