Tento měsíc jsem testovala 5 různých káv z obchodu www.kopiluwak.eu. Káva je má láska a teď vlastně už i koníček. Baví mě z ní zkoušet různé recepty, připravovat zajímavé nápoje z celého světa, ochutnávat nové druhy káv a zkoušet různé přípravy.
Mezi testovanými kávami byla i káva indická – India Mysorre. Můžu vám říct, že jsem jakživa lepší kávu nepila! Má karamelovou chuť, která ještě více vynikne při přidání mléka. Protože jsem měla chuť na něco sladkého, připravila jsem tuto kávu se šlehačkou. Bohužel až po nafocení mě napadla ještě jedna úprava tohoto nápoje, ale káva se vypila tak rychle, že jsem ji nestihla vyfotit. Nakonec jsem na šlehačku ještě nastrouhala čokoládu Studentská pečeť. Kombinace mléčné čokolády, oříšků, šlehačky a karamelové kávy byla prostě…MŇAM! Nevím, jestli to brát ještě kávu nebo spíš už jako dezert, ale to máte vlastně jedno. Pokud si chcete zamlsat nebo překvapit návštěvu netradiční kávou, zkuste tento recept😊.
Budete potřebovat:
- 10g mleté indické kávy
- 80ml studené vody
+
- 50ml smetany ke šlehání
- Studentská pečeť nebo mléčná čokoláda s lískovými oříšky (volitelné)
= 2 menší kávy nebo 1 velká
Káva:
Použila jsem kávu India Mysorre. Seženete ji na www.kopiluwak.eu. Je to 100% arabica (tu já radši). Nejlepší je objednat si zrnkovou a namlít jí jen tolik, kolik hned spotřebujete.
Příprava kávy:
Kávu jsem připravovala v moka konvičce. Je to Bialetti mini express. Konvička se dá na sporák a po několika minutách vám káva začne překapávat rovnou do hrnečků. V tomhle případě se káva rozdělí rovnoměrně mezi 2 malé hrnky.
Postup:
Kávu jsem si namlela na střední hrubost, která je ideální pro moka konvičku. Dala jsem ji do síta, urovnala. Do konvičky jsem dala 80 ml vody (to je maximum). Poté jsem ji dala na sporák a na stupeň č. 3 (mám sklokeramiku) zahřívala, dokud nezačala vytékat káva. Trvá to okolo 7 minut. Až káva dokapala, sundala jsem konvičku ze sporáku.
Pokud použijete jiný kávovar, bude se lišit i množství použité kávy a vody. U kávovaru používám 7 gramů na 1 kávu, u Cafflano Kompresso zase 12 gramů/50 ml vody a v případě Aeropressu dávám 16 gramů na 100ml vody, což vystačí pro 2 osoby. Pokud budete připravovat silné espresso (30ml), doředila bych ho horkou vodou tak do 80ml a tím chuť zjemnit.
Do kávy jsem přidala trochu třtinového cukru, který ještě posílí karamelovou chuť. Dala jsem 1 lžičku na každou kávu.
Než se káva uvařila, ušlehala jsem si šlehačku. Tu jsem rozdělila mezi dva hrnečky a posypala najemno nastrouhanou čokoládou. Čokoláda je volitelná, ale stojí za to. Ta kombinace je boží😊.
Tato káva má velice jemnou, karamelovou chuť. Smetana i mléko se k této kávě zkrátka hodí. Zkoušela jsem i šlehačku ve spreji, je to dobré, ale není to ono. Čerstvě našlehaná šlehačka se do tohoto receptu hodí více.
Poznámky k receptu:
- Pokud se vám nechce dělat se šlehačkou, můžete do kávy jen přilít krátce ohřátou smetanu ke šlehání. Získáte krémový smetanový nápoj. Když jsem přidala smetanu studenou, byl nápoj málo teplý. Raději dejte smetanu krátce do mikrovlnky nebo na sporák.
- Použijte menší šálek, klasický hrnek je na tuhle kávu moc velký.