Máte rádi perníčky, ale nestihly jste je upéct? Tyto perníčky nemusíte nechat změknout. Jsou měkké hned, dají se jíst i první den. Proto je můžete upéct na poslední chvíli.
- 260g hladké mouky
- 160g medu
- 70g másla nebo hery
- 2 vejce (110g)
- 2 a ½ lžičky perníkového koření (7g)
- 2 lžičky hořkého kakaa
- 3g kypřicího prášku do pečiva (přibližně 1 lžička)
- Špetka soli
- Žloutek na potření
Máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni. Nevařte, jen zahřívejte, dokud se oboje nerozpustí.
Zbytek surovin nasypte do mísy. Zalijte teplou, nikoliv vařící směsí ze sporáku. Vypracujte těsto.
Těsto na perníčky nechte hodinu nebo ideálně pře noc uležet.
Na pomoučněném vále pak vyválejte těsto na sílu ½-1cm.
Vykrájejte libovolné tvary a přeneste je na plech. Mezi perníčky nechte kousek místa, ještě o kousek nabudou.
Perníčky potřete rozšlehaným žloutkem.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 10 minut. Možná vám budou připadat měkké, po vychladnutí se ale ještě zpevní.
Bílková poleva:
Další recepty na vánoční cukroví:
https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/