Sytě červená barva a jedinečná chuť. O čem teď mluvím? O ibiškovém čaji. Čaj bohatý na antioxidanty, vitamin C a železo. Tento čaj chutná dobře teplý i studený. Má přirozeně kyselejší chuť, není tedy nutné do něj přidávat citrón. Já si ho sladím cukrem, čekankovým sirupem nebo medem.

Ibiškový čaj je vždy lepší připravit ze sušeného květu ibišku. Oproti čaji v jednotlivých sáčcích dosáhnete výraznější chuti a ibišek si určitě zachová i více prospěšných látek.

Před týdnem mi přišel velký pytel sušeného ibiškového květu z egyptského obchodu Shams. Jako první jsem z něj připravila čaj. Překvapilo mě, jak moc dobrý je. Chuť je výrazná, což je dobře. Nedávno jsem si u rodičů dala nějaký sáčkový ovocný čaj s ibiškem, který po zalití chutnal jako voda. Tohle je úplně jiné. A ta barvička! To je nádhera.

 

Suroviny:

  • 240ml vroucí vody
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička prášku ze sušeného ibišku (recept dole)

Na přípravu čaje budete potřebovat sušený ibišek. Koupíte ho na www.shams.cz.

 

Postup:

Jako první jsem připravovala čaj z namletého ibišku. Použitím prášku z ibišku získáte maximum chuti. Na čaj z celých ibiškových květů se podíváme příště😊. Čaj se dá připravit i z celých sušených květů ibišku, ale přišlo mi, že má takto výraznější chuť a není ho nutné nechat louhovat. Je vynikající hned po zalití vodou.

Ibišek dejte do mlýnku na kávu nebo mixéru. Tyčový mixér fungoval nebude. Ibišek rozmixujte na prášek.

Nyní 1 lžičku ibiškového prášku zalijte hrnkem vroucí vody, tedy 240-250ml. Oslaďte podle chuti a nechte 5 minut louhovat. Přeceďte přes jemné sítko a můžete podávat. Čaj můžete podávat i rovnou, ochutnejte a uvidíte, jestli ho chcete nechat louhovat pro výraznější chuť:-).

Je čaj moc kyselý? Nalijte ho do větší nádoby a dořeďte vroucí vodou. Každému může vyhovovat jiná chuť. Příště už budete vědět, kolik ibiškového prášku použít.

 

TIP: Čaj nechte vychladit, přidejte led a lístky máty. Získáte vynikající ledový čaj, který vás v horkých dnech osvěží.

 

Ibiškový prášek:

  • Prášek z ibišku lze využít i jako přírodní barvivo. Dosáhnete s ním krásných růžových odstínů. Prášek prosijte přes jemné síto a pro obarvení použijte pouze ten jemnější prášek.
  • Obarvit s ním můžete krémy, náplně, polevy, smoothies, smoothie bowl nebo váš oblíbený chia puding. Stačí ho přidat, promíchat a je to.
  • Ibišek přidávejte postupně a v průběhu ochutnávat. Má kyselejší chuť, proto ho přidávejte přiměřeně.

 

Ibiškový prášek jsem použila i do těchto sušenek. Přidala jsem ho do těsta a také do polevy. Růžová barva, kterou na sušenkách vidíte je bílková poleva obarvená ibiškovým práškem.

Ibiškové sušenky