Před týdnem mi přišel balíček plný dobrot z eshopu Shams. Víte, že stále zkouším nové recepty na jídla z celého světa. Proto jsem ráda, když najdu potraviny, které z dané země pocházejí. O to je pak recept autentičtější. V balíčku byl i sušený ibišek. Vlastně to byl velký pytel sušeného ibišku:-D. S ibiškem jsem ještě nikdy nepracovala a tak byl čas to napravit.
Překvapilo mě, kolik receptů se dá z ibišku udělat. Někdo by řekl, že se z něj dá udělat jen čaj, ale ve skutečnosti je toho mnohem více. V následujících měsících tu najdete mnoho zajímavých ibiškových receptů a dalších receptů z egyptských potravin jako jsou datle, fíkový džem nebo například melasa.
Velký pytel sušených ibiškových květů mám z obchodu Shams: www.shams.cz
Dnes mám pro vás recept na vynikající ibiškové sušenky. Základem je sušenkové těsto a k tomu jsem přidala na prášek namletý ibišek a citrónovou kůru. Ibišek je chuťově velice podobný citrónu a já mám citrón moc ráda:-). Zároveň je to silné barvivo. Těsto po upečení bude získá fialovo-růžovo-modrou barvu, takže takové UNICORN barvy:-D. Protože mi zbylo trochu ibiškového prášku, udělala jsem nakonec i bílkovou polevu s citrónem. Na obarvení použila zbytek ibiškového prášku.
Původně jsem chtěla udělat jen růžovou polevu. Nakonec jsem se do toho nějak zabrala a udělala si ze sušenek malířské plátno. Část jsem obarvila ibiškem, něco kurkumou, řepou, uhlím a modrou spirulinou. Všechno jsou to přírodní barviva a byla zábava s nimi pracovat. Inspiroval mě západ slunce v okně a pár dalších mělo náhodné motivy jako hory, sopka…co mě zrovna napadlo.
Sušenky jsou moc dobré samotné, ale osobně mi více chutnaly s citrónovou polevou. Skvěle se hodí k ibiškovým sušenkám a ještě chuť ibišku vyzdvihne. Možná je udělám i jako vánoční cukroví😊.
Těsto na sušenky:
- 200g hladké mouky
- 100g krupicového cukru
- 100g změklé hery
- 10g sušeného ibišku namletého na prášek
- 1 vejce vel S-M
- 1 lžička strouhané citrónové kůry (stačí z čtvrtky citrónu)
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
Kypřicí prášek používám bezfosfátový: jen soda, škrob a vinný kámen. Tento prášek do pečiva seženete například na www.biosfera.cz .
Postup:
Jako první si vyrobíme ibiškový prášek. Tento prášek můžete používat i jako přírodní barvivo do různých krémů a polev.
Sušené ibiškové květy dejte do mixéru a rozmixujte na prášek. Já jsem použila mlýnek na kávu, ten je na menší množství ideální. Použijte, co máte po ruce. Tyčovým mixérem to ale nepůjde. Možná by šel použít i hmoždíř?
To je barvička:-). Tento prášek má výraznou barvu a proto ho lze použít i jako přírodní barvivo.
Citrónovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Strouhejte pouze citrónovou kůru, bez hořké bílé části.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem a jedlou sodou. Přidejte změklou heru, vejce, krupicový cukr a ibišek. Vypracujte těsto.
Z těsta udělejte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Podle toho, jak široký uděláte váleček, budou sušenky velké. Udělala jsem ho silný asi 5 cm.
TIP: Na zabalení těsta použijte Včelobal namísto igelitového sáčku nebo potravinové fólie (více najdete v článku o Včelobalu: Včelobal, voskové ubrousky)
Těsto nechte v lednici 1 a ½ hodiny.
Váleček vyndejte z lednice a opatrně nakrájejte ostrým nožem na kolečka. Sušenky dorovnejte, doupravte a položte na plech. Já je ještě vždycky přejedu válečkem a trochu poválím, aby byly kulaté. Přeci jen se tím krájením deformují.
Sušenky by se vám měli vejít tak akorát na jeden plech- u mě to bylo 14 sušenek. Ještě se docela roztáhnout, určitě mezi nimi nechte rozestup.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15 minut. Na poslední 3 minuty jsem zapnula větráček, aby se ještě pěkně dopekly.
Nyní nechte sušenky vychladnout, ať se zpevní a pak je teprve sundejte z plechu.
Bílková poleva:
- 150g moučkového cukru
- 1 bílek z vajíčka vel. S (32 gramů)*
- 1 lžička citrónové šťávy
- Přírodní barviva: ibiškový prášek, mletá kurkuma, modrá spirulina, uhlí…
*U větších vajíček budete muset možná přidat trochu cukru
Postup:
Moučkový cukr prosijte, nesmí v něm zůstat hrudky. Přidejte bílek a citrónovou šťávu. Dobře promíchejte. Hlavně v případě, že budete používat zdobící sáček je nutné cukr přesít. Hrudky by mohly sáček ucpat a poleva by nemohla projít.
Podle počtu barev, rozdělte polevu do mističek. Do každé přidejte barvivo do požadované barvy. Já jsem chtěla udělat západ slunce. Udělala jsem si tedy tmavě modrou, světla modrou, bílou, červenou, růžovou, černou a žlutou.
Sušenky zdobte zdobícím sáčkem nebo jinou zdobičkou anebo štětcem.
Při zdobení by poleva neměla moc stékat. Je-li moc tekutá, přidejte další cukr. Moc hustou polevu zase nařeďte citrónovou šťávou nebo vodou. Stačí pár kapek, tedy velice malé množství.
Západ slunce:
Co jsou ty černé sloupy? Měly to být sloupy s elektrickými dráty na které koukám z okna, ale moc se nepovedly. Polevou zdobím tak jednou za rok, proto si to ještě budu muset vychytat. Příště musím vymyslet, jak udělat tenkou čáru:-D
Zdobení:
Použila jsem tvrdší štětec, který jsem si koupila v kuchyňských potřebách společně s formou na pralinky.
Nejdříve jsem udělala čáru tmavě modrou, pak světle modrou, růžovou, červenou a nakonec černou. Štětcem jsem pak polevu přetřela a barvy pěkně promíchala.
Nakonec jsem žlutou barvou nakreslila sluníčko.
Není nutné se držet nějakého návodu. Improvizujte a ono to nějak dopadne😊.