Léto je tady. Taky vám ten letošní rok tak utekl? Nevím, jestli je to tou karanténou nebo čím, ale tenhle rok utekl zatraceně rychle. Protože se všichni v létě chceme něčím osvěžit, začnu vás zásobovat recepty na různé letní drinky. Dnes to bude recept na ibiškovou limonádu, kterou si připravíme za studena. Příprava je sice o něco delší, než u limonády připravené z horké vody, ale zase se zachová maximum všech prospěšných látek.

Ibišková limonáda je osvěžující, bohatá na vitamin C a taky má jedinečnou barvu. Ibišek se používá i jako barvivo, stačí se podívat na barvu limonády a uvidíte proč😊. Jak vlastně limonáda z ibišku chutná? Řekla bych něco mezi citrónovou limonádou a brusinkami. Je vynikající!

Tak co, kdo si dá skleničku ibiškové limonády?

 

Suroviny:

  • 4 sušené květy ibišku (2 gramy)
  • 250ml vody
  • 1 větvička máty (6 listů)
  • 2 lžičky třtinového cukru

Podle toho, kolik chcete limonády, znásobte množství. Většinou dělám litrový džbán, tedy: 16 sušených ibišků /8 gramů, 1 litr vody, 4 větvičky máty, 8 lžiček třtinového cukru

 

Sušený ibišek

Sušený ibišek prodává www.shams.cz.

 

Postup:

Protože se jedná o přípravu za studena, je příprava velice jednoduchá. Stačí když všechno dáte do džbánu nebo nějaké lahve a dáte do lednice.

Limonáda bude připravená za 4-24 hodin, podle toho, jak dlouho v lednici zůstane. Většinou ji připravuji večer a druhý den ji postupně upíjím. Uvidíte, po kolika hodinách budete s chutí limonády spokojení. Kdyby vám chuť přišla slabá, nechte ji ještě vylouhovat. Nebo můžete limonádu naopak naředit přidáním studené vody.

Limonádu nalijte do sklenice s ledem a ozdobte lístky máty.

Poznámky:

  • Citrón bych už do této limonády nepřidávala. Ibišek je kyselý sám o sobě, proto by limonáda mohla být kyselá.
  • Máta: Používám klasickou mátu. Peprnou jsem ještě nezkoušela, ale jistě by to také bylo skvělé.
  • Čím limonádu osladit: třtinovým cukrem čekankovým sirupem, xylitolem, erythritolem…Co máte doma😊.

 

Je libo brčko?

Místo plastového brčka raději sáhněte po pšeničných slámkách z www.slamky.com