Včera jsem koukala na hrušky v lednici a přemýšlela, co z nich udělám. Koupila jsem totiž rovnou velký pytel s tím, že to sníme, ale samozřejmě to dopadlo jinak. Syrové hrušky mi moc nejednou a zjistila jsem, že Jardovi taky ne. Co teď s nimi?

Kdysi jsem dělal jablečný crumble a chutnal nám, takže jsem akorát vyměnila jablka za hrušky a za za 40 minut jsem už tuhle rychlovku vyndávala z trouby. Crumble se skládá ze dvou částí – z ovoce nakrájeného na dně, které při pečení pěkně změkne a pak z drobenky. Drobenky je mix ovesných vloček, mouky a másla. Drobenka mi nejvíc chutná z hnědého nebo třtinového cukru, má pak takový karamelový nádech. Zrovna jsem doma žádný neměla, takže jsem použila bílý a přidala trochu melasy. Mimochodem smícháním melasy s bílým cukrem si hnědý cukr doma opravdu můžete vyrobit, jen jsem cukr po smíchání nenechala uschnout, ale rovnou použila.

Hledáte nějaký jednoduchý, bezpracný sladký dezert nebo taky potřebujete spotřebovat nadbytečné hrušky/jablka? Upečte hruškový crumble, ten nezklame.

 

Drobenka:

  • 90g hnědého, světlého třtinového nebo bílého cukru
  • 65g jemných ovesných vloček
  • 60g másla
  • 50g hladké mouky

 

Ovoce:

  • 330g hrušek (3 hrušky)
  • 50g cukru
  • ½ lžičky mleté skořice

Forma: Zapékací mísa

 

Postup

Hrušky oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostky. Hrušky by měly být pevnější, aby se při pečení neroztekly na kaši.

Do nakrájených hrušek vmíchejte cukr a skořici a promíchejte. Rovnou je nasypte na dno zapékací misky.

 

Drobenka:

Studené máslo nakrájejte na kostky nebo nahrubo nastrouhejte a spolu s vločkami, moukou a cukrem dejte do mísy. Rukama postupně vytvořte drobenku. Nesmí se to přemíchat, jinak se těsto slepí dohromady. Ze začátku máslo promačkám s ostatními suroviny a když už nejsou vidět kostky másla, vezmu si směs do dlaní a rozdrolím a pokračuju, dokud nejsem s drobenkou spokojená. Pokud se lepí, přidejte trochu vloček a mouky.

Drobenku nasypte na ovoce a dejte péct.

Pečte na 175 stupňů 40 minut. Povrch musí být pěkně dozlatova zapečený.

Podávejte s vanilkovou omáčkou nebo žloutkovým krémem.

 

Vanilková omáčka/puding

  • 500ml plnotučného mléka
  • 40g cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžíce másla

Omáčka mi vystačila na celý crumble.

 

Teplý nebo studený crumble nandejte na talíř a podávejte s horkou vanilkovou omáčkou.