Nepečené cukroví u nás na plné čáře vyhrává nad tím pečeným. Je rychlejší a neuděláte při něm takový nepořádek jako při cukroví které se musí vykrajovat. Tento rok jsem konečně vychytala recept na marcipán. Hned jsem ho samozřejmě musela vyzkoušet a tak vzniklo toto cukroví. Jsou to marcipánové hříbky. Polovina je z kakaového těsta a polovina z bílého. Je velice jednoduché a vypadá to moc dobře. Donesla jsem ho celé rodině na falešném mechu z obarveného cukru. Každému jsem nabídla ať si natrhá pár hub:-). Všem to moc chutnalo, to jsem moc ráda.  Nepečené hříbky o těchto Vánocích rozhodně nesmí chybět.

Tady je recept:

 

Budete potřebovat:

  • 135g mandlí
  • 135g moučkového cukru
  • 20g vody
  • 2-3/8 lžičky hořkomandlového aroma (koupila jsem ho v Lidlu. Každý prosinec prodávají balení s několika druhy aroma za pár korun)

Poznámka: V mandlovém aroma by lepek být neměl. Raději si ale zkontrolujte složení.

Do kakaového těsta:

  • 1-3 lžičky hořkého kakaa

 

Recept:

  • Mandle dejte na minutu nebo dvě do vroucí vody. Poté sceďte a namočte do vody studené. Za chvilku se slupka uvolní a půjde snadno oloupat. Mandle rozložte na utěrku a osušte.
  • Nasypte je do mixéru a rozmixujte na prášek . Kdo má loupané mandle má to o jeden krok snadnější.
  • Mleté mandle nasypte do misky. Přidejte prosátý moučkový cukr a vodu. Propracujte až vznikne pěkný marcipán. Nyní přidejte aroma. Raději ho přidávejte po kapkách, špatně se to odhaduje. Mám doma šikovné odměrky kde je i 1/8 lžičky. Koupila jsem je v Tescu a dost mi při vaření pomáhají. Pokračujte, dokud nebude chuť taková jakou si ji představujete. Každý máme jiné chutě, množství aroma nebo cukru se může lišit:-) Pokud budete recept měnit zapište si vše na papír. Příště už budete vědět kolik čeho dát (ušetří to dost času).
  • Polovinu těsta oddělte a promíchejte s hořkým kakaem.
  • Z bílé části vyválejte válečky – budou to nohy hříbků. Nedělejte je zbytečně tenké, ať udrží klobouk.
  • Klobouk hříbků vytvoříte takto: vyválejte kuličku. Poté pomocí vařečky nebo prstu udělejte doprostřed důlek. Dovnitř kápněte kapku vody, bude fungovat jako lepidlo. Vložte váleček/nohu a lehce přimáčkněte. Nechte ztuhnout v lednici. Pokud chcete aby hříbky stály udělejte nohu silnější. Mě to napadlo až když jsme je snědli. Na fotce držely jen proto, že jsem je pomocí vody přilepila k talířku. O vánocích jim udělám silnější nohy a mělo by to být v pořádku.
  • Pro méně sladkou chuť přidejte více mletých mandlí. Pokud marcipán lepí můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu, ten pohltí přebytečnou vlhkost.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden? Bohužel jsem ho nikdy déle neskladovala a proto nevím jak dlouho vydrží. Také je lze uložit do mrazáku a odebírat dle potřeby