Ne vždycky když chceme dělat houskový knedlík je o ruce pečivo. Housky nebo rohlíky které nespotřebujeme nebo už začali tvrdnout můžete nakrájet na kostky a po uschnutí uložit do dózy. Až budete příště dělat houskový knedlík nemusíte řešit jestli pečivo máte nebo ne. Stačí sáhnout pro připravené kostičky a pokračovat ve vaření. Další možností využití kostiček z pečiva je strouhanka. Nasypte je do mixéru a rozmixujte. Starosti, že vám došla strouhanka nebo nemáte pečivo na knedlík tak budou minulostí.
Suroviny
- Bílé pečivo (housky, rohlíky, bagety..)
Pomůcky: nůž, tác, ubrousek
Příprava
- Pečivo nakrájejte na menší kostičky
- Rozložte v jedné vrstvě na tác.
- Nechte přes noc nebo i více dnů schnout. Před uložením do obalu musí být pečivo opravdu tvrdé.
- Jako ochranu před prachem pečivo zakryjte papírovým ubrouskem.
- Další možností je urychlit sušení v troubě. Kostky v nasypte na plech v tenké vrstvě a pečte na 120 stupňů. Až budou kostky tvrdé můžete je vyndat. Při pečení v troubě si mají zachovat původní barvu (nemají zhnědnout).
Použití: do houskových knedlíků- pečivo v průběhu přípravy těsta a vaření změkne tak jak má, také osmažené jako krutónky do polévky nebo po rozmixování jako strouhanka
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě
Trvanlivost: 6-8 měsíců