Tenhle týden se mi povedlo nasbírat nějaké houby (konečně!) a tak jsem hodně přemýšlela, co z nich udělat. Část hub jsem nasušila, něco zamrazila a uvařila kulajdu, ta musí být. Druhý den jsem pak vařila bramboračku, kterou miluju. Další věc, kterou jsem z hub udělala byl houbový prášek, a to je skvělá věc. Houbový prášek se dá použít jako koření do polévky. Někdo nemá rád houby, kousky hub v polévce či omáčce. V houbovém prášku žádné kousky nejsou, beze zbytku se rozpustí, ale houbová chuť zůstane.

Kdo chce, může přidat i kmín nebo jiné koření. Já jsem prášek udělala čisté houbový a dané jídlo si pak už dochutím. Hned jsem ho použila do kulajdy. Nechala jsem si do ní málo hub, protože zase tolik jsme jich nenasbírali, a tak jsem pro chuť přidala houbový prášek. Polévka byla vynikající i když tam bylo podstatně méně hub, než běžně dávám.

 

Výhody houbového prášku:

Houby vám nezabírají místo v mrazáku nebo jako sušené. Dá se tak zpracovat velké množství hub s nárokem na minimum místa ke skladování. Prášek se skladuje při pokojové teplotě, třeba ve špajzce. Nezabírá vám místo v mrazáku ani lednici.

Když ho budete dobře zavírat, aby se k němu nedostala vlhkost, vydrží vám celý rok.

 

Suroviny:

  • Hříbky, žampiony…mix nebo jeden druh hub
  • Sklenice s uzávěrem
  • Sušička potravin
  • Mixér/elektrický mlýnek na kávu nebo něco, v čem houby rozmixujete

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na plátky asi 4mm silné. Dejte je do sušičky, rozložte je tak, aby se nepřekrývaly. Teplotu nastavte na 50-60 stupňů, já dám 50, ať je to co nejšetrnější sušení a zapněte sušičku.

Houby po 5 hodinách zkontrolujte. Musí při ohnutí prasknout, být zcela vysušené. Já je dávám sušit na noc, těsně před tím, než jdeme spát a ráno jsem nasušené. Sušení bude trvat 5-8  hodin.

Když jsou houby nasušené, dejte je do mixéru a rozmixujte na prášek. Prášek můžete dělat úplně jemný anebo v něm nechat i menší kousky hub. Pro jemný prášek můžete prosít, a to co vám v sítu zůstalo ještě rozmixovat.

K rozmixování hub na prášek lze použít i elektrický mlýnek na kávu. U většího množství budete muset mixovat houby postupně, ale je to rychlé, tak máte za chvilku hotovo. 

 

Prášek uložte do sklenice a pevně uzavřete.

Použití: Do polévek, omáček…Přidávejte podle chuti.

 

 

Poznámky k receptu:

  • U sušičky, kde nelze nastavit teplota je většinou hodně vysoká teplota sušení. Houby se tedy budou sušit velice rychle. Kontrolujte je po 2 hodinách, ať tam nejsou zbytečně dlouho (navíc elektrika taky něco stojí). Před pár lety jsem jednu takovou sušičku měla a ta snad sušila na 70 nebo 80 stupňů. Ovoce z ní bylo strašně tvrdé a bez chuti. Teď jsem si koupila v Lidlu novou a je vynikající. Vtipné je, že mě stála úplně stejně a přitom je výsledek mnohem lepší a chutnější. Sušička mě stála do 1000Kč a jsem s ní spokojená.
  • Do prášku lze přidat i různé koření jako je kmín, petržel, pepř apod.

 

Jaké jsou další způsoby zpracování hub?

Další tipy, jak zpracovat houby. Já si vždycky vybírám podle toho, kolik hub jsem nasbírala. Když jich je pár, tak je naložím nebo zamrazím. U většího množství vyrobím od každého trochu. Rozhodně nesmí chybět naložené houby, protože těch máme obrovskou spotřebu. Miluju polévky jako je kulajda, houbové rizoto, omáčku…to chce hodně skleniček:-).

 

Houby ve sladkokyselém nálevu

Nakládané houby oceníte do polévky anebo si je můžete dát jen tak. Jsou totiž vynikající i samotné. Takhle metoda je ideální, pokud chcete zachovat houby jako čerstvé po celý rok. RECEPT

 

Houby v soli

Další možnost, jak uchovat houby čerstvé po velmi dlouhou dobu. Nakládání v soli se obejde bez zavařování, je tedy velice rychlé. RECEPT

 

Mražené houby

Další způsob je houby zamrazit. Houby se ale musí zamrazit správně, vše najdete v tomto návodu. RECEPT

 

Houbová sůl

Houbovou sůl oceníte nejen do polévek a omáček, ale také na steak. Je to vynikající věc, která by vám mezi kořením neměla chybět. RECEPT

 

Houbové koření

Další věc, která by vám mezi kořením neměla chybět. Domácí houbové koření neobsahuje glutamát, konzervanty ani sůl. Pouze houby a koření. Stačí ho přidat velmi málo pro dodání houbové chuti pokrmu. RECEPT

 

Sušené houby

Návod, jak nasušit houby v sušičce, troubě nebo při pokojové teplotě. Sušené houby nesmí do zásoby chybět. Uděláte z nich skvělou bramboračku nebo je můžete použít do omáčky. Také se z nich dá vyrobit houbový prášek, koření, které vašim jídlům dodá skvělou houbovou chuť. RECEPT