Nechce se vám zavařovat, ale přitom máte chuť na kompot? Já jsem doma měla jen pár broskví a vytahovat kvůli jednomu kompotu vše na zavařování nemá cenu. Nedávno jsem dělala čerstvý jablečný kompot a tak jsem to zkusila i s broskvemi.
Výhoda je, že si můžete připravit klidně jen jednu porci, zabere vám to max. 5 minut času a taky se vám nikdy nestane, že by se kompot nepovedl a zkazil. Máte doma pár broskví? Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept:
Suroviny
- 250g broskví (3ks)
- 15g třtinového cukru (nebo podle chuti)
- Citronová šťáva – použila jsem necelou půlku
- Voda podle potřeby – já jsem dala 2 lžíce
Postup
Broskve můžete a nemusíte oloupat. Pokud chcete, vložte je celé na chvilku do vroucí vody a vyndejte. Oloupejte.
Nakrájejte je na větší kostky a společně s cukrem a trochou citronu dejte do hrnce. Citrón zabraňuje zhnědnutí broskví a také jejich chuť zvýrazní.
Vařte po dobu 5 minut na střední teplotu. Podle potřeby přidejte trochu vody. Já jsem nakonec přidala 2 lžíce vody, abych byla s konzistencí spokojená. Kompot můžete udělat buď tekutější anebo pěkně hustý jako takové horké ovoce😊.
Určitě nesáhnete vedle, když přidáte trochu skořice. Já jsem přidala špetku cejlonské skořice (je zdravější, než ta co se běžně prodává v obchodě). Vanilkový extrakt nebo prášek je také moc dobrý nápad.
Tip
Horký kompot podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny – jsem si jistá, že tahle kombinace bude neskutečně dobrá. Anebo udělejte palačinky a naplňte je kompotem. Lívance přelité horkými broskvemi budou také stát za hřích:P