Dneska jsem pekla bábovku, a proto hrnek horkého kakaa nesměl chybět. Možná to mám zakořeněné ze školní jídelny. Vždycky když byly dukátové buchtičky nebo jiné sladké jídlo, byl k němu i hrnek kakaa. Nebo melty, ta mi taky moc chutnala.

Kakao k bábovce nesmělo chybět ani u babičky. Její bábovka byla prostě nepřekonatelná. Stále se snažím její olejovou bábovku napodobit, a ještě to není ono. Možná za to mohla léta praxe anebo ta obrovská láska, kterou do toho dávala. Pamatuju si, že vždycky, když jsme k ní přijeli, měla napečeno a navařeno. Jé to vám byly hody. Rodiče na vaření moc nebyli, takže to pro nás bylo něco úžasného. Svíčková, cuketová buchta, bábovka, segedín…jak jsem tam ráda jezdila:-D. Vždycky jsem odjížděla úplně nacpaná, a ještě jsme si vezli tašku s výslužkou. Zajímavé je, že babička jedla většinu týdne velice skromně – bramboráky a podobná jídla. Takhle vařila jen, když jsme přijeli. Říkala, že pro sebe jí vařit zkrátka nebaví, tak si uděláte jen něco rychlého. Pro nás ale vždy udělala opravdové hody. Doufám, že jednou budu svým vnoučatům taky takhle vyvařovat. To by mě moc bavilo😊.

Recept na kakao není nic zvláštního, ale i tak bych ho tu chtěla mít. Jarda říkal, že mu moc chutnalo a ať si ho zapíšu na příště. Někdy dělám i kakao z domácího Granka, většinou však tohle z hořkého.

 

Suroviny:

  • 300ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce hořkého kakaa (15 gramů)
  • 25g krupicového cukru/ dle chuti
  • Špetka soli (zvýrazní chuť kakaa)

 

Obměny:

Do kakaa můžete přidat špetku skořice nebo mletého kardamomu.

Někdy také přidávám 1 lžičku čokoládového pudingového prášku rozmíchaného ve lžíci mléka. Puding mléko pěkně zahustí, ale zase ne moc.

Šlehačka – tak tou samozřejmě nic nezkazíte. Používám šlehačku ve spreji (tu pravou, ze smetany), protože doma našlehaná šlehačka je na mě moc těžká.

Postup:

V malé misce smíchejte hořké kakao s troškou mléka. Rozmíchejte metličkou.

Do malého hrnce nalijte mléko, přidejte cukru a nakonec přidejte i kakao rozmíchané v mléce. Když ho nejdříve rozmícháte v trošce mléka, nebudou v nápoji hrudky. Někdy se kakao dobře nerozpustí a takhle to pomůže.

Přiveďte k varu a za stálého míchání přiveďte k varu. Krátce povařte, stačí ho jen zahřát, není nutné dlouhé vaření.

Nalijte do hrnku a je to😊.

 

Co dobrého si dát ke kakau?

Upečte si bábovku, ta se ke kakau skvěle hodí. RECEPT