Konečně mi rodiče přivezli ze zahrádky jablka a já jsem se mohla pustit do zavařování. Strávila jsem v kuchyni celé 2 dny, ale stálo to za to. Na celou zimu a celý příští rok máme jablka zavařená za což jsem strašně ráda.

Z jablek se dá udělat tolik úžasných receptů a mezi nimi je i nápoj horké jablíčko, na jehož výrobu se podíváme dnes. Zbytek receptů bude brzy, slibuju.

Horké jablíčko jsem poprvé ochutnala na horách při lyžování. Krásně vás zahřeje i když v něm není alkohol. Řekla jsem si, že si ho doma prostě musím udělat. Jablíčko jsem nejdříve vařila z kupovaného jablečného moštu a koření, ale pak jsem si ho začala vyrábět z čerstvých jablek. Dělám 2 různé recepty. Oba recepty jsou vynikající, proto dělám vždycky oba dva. Ten druhý recept najdete na: Horké jablíčko.

Pojďme se podívat na to, jak si doma během chvilky udělat tento lahodný hřejivý nápoj na celou zimu.

 

Suroviny:

  • 1500ml čerstvé šťávy z jablek
  • 200g cukru (bílého nebo třtinového)
  • 2 tyčinky skořice
  • 6 celých hřebíčků
  • Špetka semínek anýzu
  • ½ lžičky kyseliny citrónové (nebo citrón podle chuti)

 

Pomůcky: Odšťavovač*

*Použijte šnekový odšťavovač, protože takové ty nelevnější odštavují moc rychle a strašně moc toho vyhodíte, což je obrovská škoda. Ze šnekového zbyde jen trochu odpadu, a tak to má být.

Postup:

  1. Jablka postupně odšťavněte. Poté jablečnou šťávu nalijte do velkého hrnce a společně s kořením přiveďte k varu. Poté teplotu trochu ztlumte a nechte 15 minut povařit.
  2. Ochutnejte, jestli je nápoj kyselý nebo sladký. Pokud je spíše sladší, přidejte ½ lžičky kyseliny citrónové.
  3. Nyní si připravte čisté vyvařené sklenice. Nápoj do nich rozlijte. Nechte 1-1,5cm místo pod okrajem. Okraj po nalití osušte papírovou utěrkou a sklenici zavíčkujte.
  4. Nápoj sterilizujte na 85 stupňů 30 minut. Možná je to déle, než je nutné, ale chci mít jistotu, že mi nápoj vydrží celý rok.

 

Příprava nápoje:

  • 150ml horkého jablíčka
  • 100ml vroucí vody

 

Jablíčko nalijte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Výsledný nápoj bude tak akorát horký. Pro přípravu většího množství můžete nalít jablíčko i vodu do hrnce a přivést k varu.

Podle chuti můžete ještě dosladit nebo přidat citrón.

Toto množství vyhovuje mě a Jardovi, jestli je to na vás moc silné, přidejte více vody, pokud slabší, přidejte více jablíčka.

 

Poznámky:

Když jsem dříve neměla odšťavovač, dělala jsem to tak, že jsem ovoce zalila troškou vody, rozmixovala a přepasírovala přes síto.

 

Recepty z jablečných slupek

Určitě vám z tohoto receptu zbylo plno slupek. Věděli jste, že z nich můžete udělat vynikající chipsy, med na palačinky a dokonce i pleťovou vodu? Je toho ještě víc. Recepty z jablečných slupek najdete v tomto článku:

Recepty z jablečných slupek