Máte rádi nápoj horké jablíčko? Já také, dneska vám ukážu, jak si ho doma můžete udělat z vlastních jablek. Protože se hotový nápoj nakonec zavaří, vydrží vám jablíčko na celý rok. Jestli máte hodně jablek a nevíte, co s nimi, je tohle skvělý způsob, jak je zpracovat.
Brzy si ukážeme i další možnosti, jak jablka zpracovat. Rodiče mají zahradu, takže mi vždycky přivezou velkou přepravku. První, co jdu dělat je tenhle nápoj, a to hned dva druhy, protože ho máme doma máme strašně rádi. Zahřeje vás víc než nějaký čaj a je prostě vynikající!
Suroviny:
- 1,5kg jablek (váženo bez jádřinců a slupek)
- 1,5l vody
- 2 tyčinky skořice
- 9 celých hřebíčků
+
- 1kg krupicového cukru
- 13g kyseliny citrónové (3 lžičky)
Pomůcky: mixér
Postup:
- Jablka očistěte, oloupejte a vykrojte jádřince. Šikovný je vykrajovač jádřinců, je to jen taková kovová trubička s rukojetí se zoubky na konci. Jablka nakrájejte na kostky a navažte 1,5 kila. Dejte je do velkého hrnce, zalijte vodou.
- Jablka přiveďte k varu a vařte doměkka – stačí 20-30 minut. Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Poté jablečnou směs přelijte zpátky do hrnce. Teď už můžete přidat cukr i koření (skořici a hřebíček). Vařte na střední teplotu 30 minut.
- Vypněte a vyndejte všechno koření. Nakonec přidejte kyselinu citrónovou.
- Připravte si čisté vyvařené sklenice nebo lahve, a ještě horké jablíčko do nich rozlijte. Okraje utřete papírovou utěrkou, ať nejsou mokré.
- Pro delší trvanlivost nápoj sterilizujte 10 minut na 90 stupňů. Po vychladnutí uložte na tmavé místo.
Příprava nápoje
- 1 díl horkého jablíčka
- 2 díly vroucí vody
Dávkování si upravte podle chuti. Já si ho dělám tak, že si naliju do 1/3 sklenice jablíčko a doliju vroucí vodou. Jablíčko je pak tak akorát teplé. Je mi jasné, že máme každý jiné chutě, třeba vám bude vyhovovat jiné dávkování.
Skladování a trvanlivost: nezavařené jablíčko vám v lednici vydrží asi měsíc, správně zavařené by mělo vydržet 1 rok. Po otevření jablíčko skladujte v lednici, jinak se zkazí.
Poznámky k receptu:
- Na výrobu tohoto nápoje nejsou úplně ideální moučná jablka. Asi to půjde, ale nápoj bude hodně hustý a nevím, jak to bude s chutí. Kyselá jablka jsou v pořádku, kdyžtak můžete přidat o něco více cukru.
- Já vždycky uvařím jablíčko podle výše uvedeného receptu a hned si jeden hrnek připravím. Podle toho ještě mohu doupravit chuť.
- Když dělám pár lahví, tak je ani nezavařuji. Jen je dám do lednice.
Na tento nápoj mám hned 2 recepty. Ten druhý je spíše taková jablečná šťáva, která po zalití chutná jako horké jablíčko. Recept najdete na: Horké jablíčko . Mám ráda oba dva, takže vždy dělám dva druhy.
Recepty z jablečných slupek
Určitě vám z tohoto receptu zbylo plno slupek. Věděli jste, že z nich můžete udělat vynikající chipsy, med na palačinky a dokonce i pleťovou vodu? Je toho ještě víc. Recepty z jablečných slupek najdete v tomto článku: