Máte rádi nápoj horké jablíčko? Já také, dneska vám ukážu, jak si ho doma můžete udělat z vlastních jablek. Protože se hotový nápoj nakonec zavaří, vydrží vám jablíčko na celý rok. Jestli máte hodně jablek a nevíte, co s nimi, je tohle skvělý způsob, jak je zpracovat.

Brzy si ukážeme i další možnosti, jak jablka zpracovat. Rodiče mají zahradu, takže mi vždycky přivezou velkou přepravku. První, co jdu dělat je tenhle nápoj, a to hned dva druhy, protože ho máme doma máme strašně rádi. Zahřeje vás víc než nějaký čaj a je prostě vynikající!

 

Suroviny:

  • 1,5kg jablek (váženo bez jádřinců a slupek)
  • 1,5l vody
  • 2 tyčinky skořice
  • 9 celých hřebíčků

+

  • 1kg krupicového cukru
  • 13g kyseliny citrónové (3 lžičky)

 

Pomůcky: mixér

 

Postup:

  1. Jablka očistěte, oloupejte a vykrojte jádřince. Šikovný je vykrajovač jádřinců, je to jen taková kovová trubička s rukojetí se zoubky na konci. Jablka nakrájejte na kostky a navažte 1,5 kila. Dejte je do velkého hrnce, zalijte vodou.
  2. Jablka přiveďte k varu a vařte doměkka – stačí 20-30 minut. Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Poté jablečnou směs přelijte zpátky do hrnce. Teď už můžete přidat cukr i koření (skořici a hřebíček). Vařte na střední teplotu 30 minut.
  3. Vypněte a vyndejte všechno koření. Nakonec přidejte kyselinu citrónovou.
  4. Připravte si čisté vyvařené sklenice nebo lahve, a ještě horké jablíčko do nich rozlijte. Okraje utřete papírovou utěrkou, ať nejsou mokré.
  5. Pro delší trvanlivost nápoj sterilizujte 10 minut na 90 stupňů. Po vychladnutí uložte na tmavé místo.

 

Příprava nápoje

  • 1 díl horkého jablíčka
  • 2 díly vroucí vody

Dávkování si upravte podle chuti. Já si ho dělám tak, že si naliju do 1/3 sklenice jablíčko a doliju vroucí vodou. Jablíčko je pak tak akorát teplé. Je mi jasné, že máme každý jiné chutě, třeba vám bude vyhovovat jiné dávkování.

 

Skladování a trvanlivost: nezavařené jablíčko vám v lednici vydrží asi měsíc, správně zavařené by mělo vydržet 1 rok. Po otevření jablíčko skladujte v lednici, jinak se zkazí.

 

 

Poznámky k receptu:

  • Na výrobu tohoto nápoje nejsou úplně ideální moučná jablka. Asi to půjde, ale nápoj bude hodně hustý a nevím, jak to bude s chutí. Kyselá jablka jsou v pořádku, kdyžtak můžete přidat o něco více cukru.
  • Já vždycky uvařím jablíčko podle výše uvedeného receptu a hned si jeden hrnek připravím. Podle toho ještě mohu doupravit chuť.
  • Když dělám pár lahví, tak je ani nezavařuji. Jen je dám do lednice.

 

Na tento nápoj mám hned 2 recepty. Ten druhý je spíše taková jablečná šťáva, která po zalití chutná jako horké jablíčko. Recept najdete na: Horké jablíčko  . Mám ráda oba dva, takže vždy dělám dva druhy.

Recepty z jablečných slupek

Určitě vám z tohoto receptu zbylo plno slupek. Věděli jste, že z nich můžete udělat vynikající chipsy, med na palačinky a dokonce i pleťovou vodu? Je toho ještě víc. Recepty z jablečných slupek najdete v tomto článku:

Recepty z jablečných slupek