Venku se nám ochladilo. Zmrzliny a ledové nápoje postupně nahrazují polévky, omáčky a čajíky. Což takhle dát si i hrnek horké čokolády? Tentokrát to bude trochu jiná čokoláda. Na místo kakaa totiž použijeme karob. Není tak používaný jako kakao a přitom je v mnoha ohledech zdravější. Velkou výhodu vidím i v jeho sladké chuti, protože díky tomu není nutné nápoj tolik sladit.

Karob seženete ve zdravé výživě. Připravíte si z něj horkou čokoládu, polevy, náplně, koláče, bábovky…vše v čem je kakao můžete nahradit karobem. Už jako dítě jsem milovala sušené ovoce v karobové polevě. Od té doby jsem už na tuhle dobrotu nenarazila. Ale zase mám horkou čokoládu a to mi stačí😊.

 

Horká čokolád s karobem:

  • 250ml mléka
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžička tapioka škrobu (nebo kukuřičného)
  • Špetka mleté skořice
  • Čekankový sirup nebo třtinový cukr podle chuti (použila jsem 2 lžičky)

 

Mléko dejte na sporák. Odeberte si z něj pár lžic a zbytek přiveďte k varu.

Karob i škrob smíchejte s mlékem, které jste si dali stranou. Dobře ho promíchejte, aby se karob i škrob rozpustili.

Když se mléko začne vařit, můžete za stálého míchání přidat karobovou směs. Škrob začne okamžitě dělat svoji práci a nápoj tak bude o něco hustější. Kdybyste chtěli ještě víc, stačí přidat další škrob rozmíchaný ve lžíci vody nebo mléka.

Ztlumte teplotu a vařte po dobu minut. Stále míchejte jinak se čokoláda připálí.

Po minutě odstavte a můžete podávat

Dobrou chuť😊