Čokoládu na špejli si můžete vyrobit za pár minut. Pro přípravu horké čokolády stačí ohřát mléko a jednou nebo více kostkami čokolády mléko zamíchat. Čokoláda se během chvilky rozpustí a zůstane vám čokoládový nápoj. Intenzitu můžete měnit podle množství použitých čokolád. Když čokoládu zabalíte do ozdobného sáčku vytvoříte tak originální dárek pro někoho blízkého. Dárky k jídlu se nikdy neztratí a obdarovaného určitě mile potěšíte. Navíc se vždy cení když dáváte vlastnoručně vyrobený dárek a dáváte s ním záležet. Pro krásně květinové tvary můžete použít silikonové formy na pralinky. Čokoláda tak bude nejen skvěle chutnat, ale i nádherně a originálně vypadat.
Suroviny
- 100g čokolády (bílé, mléčné, hořké)
- špejle/lízátkové tyčky/nanuková dřívka
Pomůcky: silikonová forma na pralinky nebo kostky ledu, kolíčky na prádlo
Příprava
- Čokoládu nakrájejte na menší kousky. Urychlíte tak tavení a čokoláda se nebude zahřívat zbytečně dlouho.
- Roztavte ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 10 sekundových intervalech. Tmavá a mléčná čokoláda se rozpustí za cca 25-30sekund, bílá o něco dříve.
- Pokud máte silikonovou formu položte ji na rovné prkénko nebo talíř. Zabráníte tak pohybu formy při přenášení do lednice.
- Čokoládu promíchejte a nalijte do menších formiček. Krásně vypadají různé pralinkové formy, ale použít můžete i formu na ledové kostky.
- Když máte všechnu čokoládu rozlitou do formiček připravte si špejle/dřívka/lízátkové tyčinky a kolíčky na prádlo. Možná si říkáte k čemu ty kolíčky, ale uvidíte že vám budou opravdu užitečné.
- Dřívko (nebo co jste si vybrali) zapíchněte doprostřed čokolády a těsně nad formou připněte kolíčkem. Dokud čokoláda neztuhne bude kolíček držet dřívko (jinak by vám spadlo a všechno by bylo zničené. Další možností je přikrýt formu alobalem a udělat nůžkami nebo něčím ostrým dírku doprostřed (ne větší než potřebujete). Do ní dřívko zapíchněte.
- Dejte ztuhnout na několik hodin do lednice.
- Po ztuhnutí vyklepněte a uložte do celofánových sáčků nebo jiných obalů.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě (záleží na použité čokoládě). Pro dárek použijte s čokoládu s minimálně 70% kakaa aby se čokoláda neroztékala. U méně procentní nebo bílé čokolády vyzkoušejte jestli taje nebo ne.
Trvanlivost: 1 měsíc