Recept na poctivé americké hamburgery s karamelizovanou cibulkou, vajíčkem a vynikající omáčkou.
Bulky používám jedině domácí, protože dobré bulky na hamburgery v obchodě prostě neseženete. Kromě toho se mi ty kupované vždycky drolily a to není dobře. Aby byl hamburger dobrý, musí být dobrá každá jeho část – dresink, maso, bulka…je to jako koncert různých nástrojů, které spolu musíte sladit. Tenhle burger jsem vylepšovala a tunila víc než 3 roky. Konečně je to ta symfonie, kterou jsem chtěla – opečená domácí bulka, šťavnaté hovězí maso, vajíčko, sladká karamelizovaná cibulka a Big mac dresink…jen to píšu a už se mi z toho sbíhají sliny:-D. Pojďme se krok po kroku podívat, jak na to!
Krok 1 – Hamburgerová bulka
Dobrý housky je základ. Recept na domácí bulky, které kynou pouhých 10 minut najdete tady: Domácí hamburgerové bulky. Dělám je už více než 5 let a neměnila bych. Správné housky na burgery mají být trochu sladší, jen tak bude ladit s náplní burgeru.
Než vám vykynou housky připravíte si omáčku, oblohu a maso.
Krok číslo 2: Karamelizovaná cibulka
Smažená cibulka a karamelizovaná cibulka, to je velký rozdíl. Smažená cibulka je křupavá a hodně mastná. Karamelizovaná cibulka je jemná, sladká a v hamburgeru nebo hotdogu chutná absolutně fantasticky.
Suroviny:
- 200g žluté cibule (1 velká nebo 2 menší)
- 175ml vody
- 60g krupicového cukru
- 1/4 lžičky soli
Cibuli nakrájejte na půlměsíčky. Cukr nasypte na rozpálenou pánev a zahřívejte, až se rozpustí a zezlátne. Ideální je použít malou pánev s nepřilnavým povrchem.
Když cukr zkaramelizuje, přidejte vodu a chvilku promíchejte. Možná někde budou kusy cukru, ale to nevadí, postupně se rozpustí. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí, bude taková průhledná – jako kandovaná. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte. Karamelizovaná cibulka by měla vypadat asi tak jako na fotce. Někdy jí dělám o něco světlejší. Důležité je, aby nebyla suchá. Pokud je to třeba přidejte pár lžic teplé vody.
Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
Krok č.3: Omáčka na hamburgery
Vždycky mi ze všech nejvíc chutnala omáčka z Big Macu od McDonalda. Zkoušela jsem se co nejvíc přiblížit originálu. Myslím, že se mi to docela povedlo. Omáčka je sladkokyselá a perfektně doplňuje zbylé suroviny.
Přemýšlela jsem, jak do hamburgeru dostat víc omáčky, protože mi chutná když je jí tam hodně. Nakonec jsem dospěla k názoru, že jen trochu potřu spodní housku a omáčku si dám do misky. Hamburger si pak podle chuti polévám až před každým kousnutím (zkuste to, je to vynikající:-P).
Suroviny:
- 250ml majonézy
- 45g žluté cibule
- 15g kyselé okurky (1 malá)
- 30g krupicového cukru
- 30g plnotučné hořčice
- 3/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici aby se chutě propojily.
Krok č.4: Hamburgerové maso
- 1kg mletého hovězího masa
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Maso, sůl a pepř dobře propracujte. Rozdělte ho na 8 dílů a z každého udělejte placku. Pro usnadnění můžete použít tvořítko na hamburgery nebo maso vyválet přes pečící papír.
Maso opečte na grilu nebo pánvi dozlatova. Olej není nutný protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.
Na čem maso opéct? Venku na grilu, doma na pánvi, kontaktním grilu, palačinkovači…
Krok č. 5: Volské oko
Z vajíček udělejte 8 volských ok. Většinou dělám žloutek pevnější, protože nechci, aby vytékal z hamburgeru. Někdo to ale má rád, tak jak chcete:-).
Dále budete potřebovat:
- 2 větší rajčata
- plátkový sýr čedar- tavený* 8 plátků
*prodává se po 8-10 plátcích, které jsou v obalu jednotlivě zabalené (Lidl, Billa, Tesco… Výhoda tohoto sýru je, že se velice rychle rozteče. Samozřejmě můžete použít i klasický plátkový čedar nebo jiný sýr.
POSKLÁDÁNÍ HAMBURGERU:
Ze všech surovin poskládáte 8 pořádně nacpaných burgerů. Pokud jich tolik nesníte, udělejte jich méně. Maso je samozřejmě lepší čerstvě upečené, upečte jen tolik placek, kolik jich dnes sníte. U nás to vychází na večeři, oběd a ještě druhý den na večeři:-D.
- Hamburgerovou bulku rozřízněte. Připravte si rozpálenou pánev a bulky položte řeznou stranou na suchou pánev. Nechte opéct. Jde to rychle, stačí 15 sekund.
- Spodní housku potřete omáčkou – dávám 1-2 lžičky
- Další budou plátky rajčat. Rajčata nakrájejte na tenké plátky.
- Nyní je na řadě volské oko, ale klidně to vyměňte s masem a dejte naopak. Řekla bych, že je jedno, jestli vejce přijde na maso nebo pod něj.
- Po opečení dejte na maso plátek sýra, aby se roztekl. Maso položte na vajíčko a na něj dejte lžíci nebo dvě karamelizované cibulky.
- Nakonec hamburger přiklopte a doprostřed píchněte bambusovou špejli, aby se nerozjížděl do stran.
Tipy:
Z pečícího papíru ustřihněte čtverec, ze kterého si složíte kapsu na hamburger (ve tvaru trojúhelníku). Při jídle vám tak nebude z hamburgeru padat.
Velká rajčata vám ušetří krájení a hlavně nebudou vypadávat jako cherry rajčata.
Kdo chce, může přidat i nadrobno nakrájený ledový salát. Dávám ho na spodní housku potřenou omáčkou.
Podávejte s americkým bramborem nebo hranolkami, miskou Big mac omáčky a karamelizované cibulky, aby jste si podle chuti mohly přidat.
Bulky vždy opékejte nasucho.
Maso se dá opéct na grilu, domácím kontaktním grilu, pánvi i v troubě.