SUROVINY
Na 8 velkých nebo 12 malých housek budete potřebovat:
- 580g hladké mouky
- 250ml vlažné vody
- 80ml slunečnicového oleje
- 50g krupicového cukru
- 2 balení sušeného droždí (14 gramů)
- 1 vejce vel. M
- 1 lžička soli
- +vejce na potření
- Volitelné: sezamová semínka na posypání
Postup
Vlažnou vodu(40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru. Na promíchání použijte metličku, jde to s ní lépe. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce, sůl a přidejte i kvásek. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat. Většinou je míchám jen vařečkou, ale z robotu jsou ještě o kousek nadýchanější.
Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Každý díl dobře propracujte a vytvořte bulku. Můžete si lehce navlhčit ruce, tím se povrch pěkně vyhladí. Snažím se, aby byl povrch pěkně hladký, protože jinak může při pečení popraskat.
Bulky rozložte na plech. V troubě dost naběhnou, tak je rozdělím na dva plechy, aby měly dost místa. V Americe se dělají i bulky tak, že se namačkají vedle sebe a upečou. Vypadá to stejně jako když pečete kynuté buchty, ty se také dotýkají. Bulky se pak od sebe odtrhnou, jsou hranaté. Já jsem to ještě nezkoušela, ale chystám se na to.
Nyní nechte bulky 10 minut kynout. Teď když budou bulky kynout je ideální doba dát předehřát troubu. Nakonec bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a šup s nimi do trouby.
Troubu předehřejte na 190 stupňů. K pečení používám střední rošt. Bulky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Po 12 minutách ještě zapnu větráček s horním a dolním ohřevem (mám elektrickou troubu) a bulky díky tomu pěkně zezlátnou. Zatím nebylo třeba péct je déle, ale každá trouba je jiná.
Bulky peču rovnou na plechu bez pečícího papíru. Koupila jsem si plech s nepřilnavým povrchem, takže už papír nepoužívám. U normálního plechu pečící papír určitě použijte, ať se k němu bulky nepřilepí.
Hamburgery:
Bulky rozřízněte a obě půlky dejte opéct na suchou pánev. Nechte zhnědnou, sundejte a naplňte. Bulky vždy opékejte nasucho.
Skladování: v uzavřeném obalu, jinak ztvrdnou
Trvanlivost: 3 dny – ve správném obalu (info níže)
V ČEM PEČIVO SKLADOVAT?
Často se mě ptáte, v čem domácí pečivo skladovat, aby vám déle vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to pytlík na chleba od Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu, ještě nikdy mi v něm nezplesnivělo. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Dávám do něj i hamburgerové bulky , vydrží v něm tak 3 dny. Světlé pečivo má kratší trvanlivost, ale i tak jsou 3 dny hodně, protože mi dřív do druhého dne ztvrdly. Chleba v pytlíku vydrží až týden.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).
Hamburgery s karamelizovanou cibulkou a vajíčkem (z domácích housek)
V postupu neni zmineno pridani soli do testa. Komu to nedojde, upece bulky bez chuti (muj pripad).
Krásný den
Omlouvám se, občas při psaní něco přehlédnu. Děkuji za upozornění, už je to opravené:-) Verča
Nejlepší hůlky, co jsem měla.
Děkuji za tak krásný komentář!Mám obrovskou radost, že vám chutnaly:-)
Krásný den
Verča