Halloween slavím už dlouho a každý rok se snažím dělat jiné občerstvení. Díky tomu už pár receptů mám a další budou přibývat. Tento rok se těším na hady z kynutého těsta. Mám ještě jeden podobný recept na hady na špejli ale ty chutnají spíše jako preclíky. Skvělé je, že si každého hada můžete posypat jinak a změnit jeho chuť. Doporučuji mák, sýr, celý kmín nebo sezam, mají nejvýraznější chuť a proto je používám třeba i na posyp jogurtových tyčinek nebo chipsů.

Suroviny

  • 300g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 30g změklého másla
  • 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka balení)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • Kuličky pepře nebo nového koření na oči (cca 30 kusů)
  • Posyp: strouhaný sýr, celý kmín, len, sezam, mák…

 

Příprava

  1. Všechny suroviny smíchejte a dobře propracujte. Když je těsto hotové je čas začít tvořit hady. Těsto si rozdělte na 15 dílků (nebo od oka). Z každého kousku vyválejte dlouhého hada asi 1-2cm širokého. Hlavu vytvoříte tak, že okraj nevyválíte tolik ale necháte ho širší. Ocas naopak vyválejte více až do úplně tenka.
  2. Hady přeneste na plech vyložený pečícím papírem a nechte 30 minut kynout. Počítejte, že zvětší dvojnásobně svůj objem a podle toho použijte jeden nebo dva plechy (spíše ale dva).
  3. Po vykynutí je čas hadům udělat obličej. Dvě kuličky pepře přitiskněte hadovi na hlavu na místo očí.
  4. Pak použijte jeden nebo více vybraných posypů a tělo hadů posypte.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů do zlatova asi tak 15 minut (střední rošt)

 

Nejlépe chutnají první den, do druhého trošku ztuhnout. Do původní formy je ale vrátíte krátkým zahřátím v mikrovlnce nebo troubě.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden