Halloween slavím už dlouho a každý rok se snažím dělat jiné občerstvení. Díky tomu už pár receptů mám a další budou přibývat. Tento rok se těším na hady z kynutého těsta. Mám ještě jeden podobný recept na hady na špejli ale ty chutnají spíše jako preclíky. Skvělé je, že si každého hada můžete posypat jinak a změnit jeho chuť. Doporučuji mák, sýr, celý kmín nebo sezam, mají nejvýraznější chuť a proto je používám třeba i na posyp jogurtových tyčinek nebo chipsů.
Suroviny
- 300g hladké mouky
- 180ml teplé vody
- 30g změklého másla
- 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka balení)
- 1 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
- Kuličky pepře nebo nového koření na oči (cca 30 kusů)
- Posyp: strouhaný sýr, celý kmín, len, sezam, mák…
Příprava
- Všechny suroviny smíchejte a dobře propracujte. Když je těsto hotové je čas začít tvořit hady. Těsto si rozdělte na 15 dílků (nebo od oka). Z každého kousku vyválejte dlouhého hada asi 1-2cm širokého. Hlavu vytvoříte tak, že okraj nevyválíte tolik ale necháte ho širší. Ocas naopak vyválejte více až do úplně tenka.
- Hady přeneste na plech vyložený pečícím papírem a nechte 30 minut kynout. Počítejte, že zvětší dvojnásobně svůj objem a podle toho použijte jeden nebo dva plechy (spíše ale dva).
- Po vykynutí je čas hadům udělat obličej. Dvě kuličky pepře přitiskněte hadovi na hlavu na místo očí.
- Pak použijte jeden nebo více vybraných posypů a tělo hadů posypte.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů do zlatova asi tak 15 minut (střední rošt)
Nejlépe chutnají první den, do druhého trošku ztuhnout. Do původní formy je ale vrátíte krátkým zahřátím v mikrovlnce nebo troubě.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden