Vyrobte si vlastní gumové medvídky s heřmánkem. Jsou oslazené medem a neobsahují žádná aromata nebo barviva. Heřmánek je známý pro své léčivé a uklidňující účinky, které můžete konzumací medvídků využívat. Bonbony používám při žaludeční nevolnosti nebo při bolesti žaludku. Heřmánek vám pomůže i při bolesti hlavy a uleví od stresu a úzkostí. Na uklidnění je heřmánek opravdu jednička. Bonbony budou mít po heřmánku a medu velice jednou květinovou chuť. Výroba vám zabere jen chvilku a odměnou vám budou vlastní vynikající želatinový medvídci.
Suroviny
- 125 ml vody
- 20-40g medu
- 15g vepřové želatiny
- 1 sáček heřmánkového čaje*
*nebo 1 lžíce sušeného heřmánku
Volitelné:
*špetka mleté kurkumy (protizánětlivé vlastnosti)
Příprava
- Vodu s heřmánkovým čajem (i se sáčkem) přiveďte k varu. Přidejte kurkumu pro krásně žlutou barvu.
- Hrnec odstavte a zakrytý nechte 10 minut louhovat. Po uplynutí doby sáček vyhoďte.
- Přidejte želatinu a míchejte do rozpuštění. Moje směs měla 70 stupňů a želatina se beze zbytku ropustila. Pokud už je čaj moc vychladlý vraťte hrnec znovu na sporák a za stálého míchání vařte jen dokud se želatina nerozpustí.
- Nechte chvilku vychladnout a pak teprve přidejte med (nikdy ho nepřidávejte do vařící směsi). Promíchejte.
- Pomocí lžičky pipety (někdy jí k formě přikládají) rozlijte směs do formy. Každá forma je jinak velká, pokud tedy nespotřebujete všechnu směs nic se neděje. Jen ji před plněním druhé várky zahřejete krátce na sporáku.
- Medvídky nechte 1-2 hodiny v lednici ztuhnout. Poté vyklepněte a přeneste do zavírací dózy.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1 týden. Bonbony sice vydrží déle ale postupně začnou tvrdnout. Trvanlivost je tedy do ztvrdnutí bonbónů.
Recept měření v hrnkách a lžících:
1/2 hrnku vody, 1 vrchovatá lžíce vepřové želatiny, 1-2 lžíce medu, 1 lžíce sušeného heřmánku nebo 1 sáček heřmánkového čaje