Na tomto blogu bych vám postupně chtěla ukázat, jak si doma můžete vyrobit různé dobroty a už je nemuset kupovat. Přeci jen má ta domácí výroba hned několik výhod – žádná éčka, přidaná chemie, většinou je to levnější a taky tím šetříte obaly. Ani byste nevěřili, jak prázdný koš jsme najednou měli, když jsme si tolik věcí začali vyrábět.
Dneska mám pro vás recept, jak si vyrobit gumové medvídky – tentokrát z jablíček a zázvoru. Potřebovat budete odšťavňovač, formu na gumové medvídky, jablko, zázvor a trochu medu. Použít můžete i jinou ovocnou šťávou, já se chystám na lesní směs, to musí být vynikající!
Budete potřebovat:
- 1 větší jablko
- 2cm kousek zázvoru
- Med
- Agar – na 120ml šťávy 1 gram agaru (upravte podle množství získané šťávy)
- Šnekový odšťavňovač
- Forma na gumové medvídky
Rozdíl mezi medvídky z agaru a želatiny
Medvídci ze želatiny jsou více žvýkací, to je asi tak jediný rozdíl😊.
Je rozdíl mezi medvídky z agaru a želatiny?
Ano, je. V chuti to není, ale v konzistenci rozdíl určitě je. Medvídci z agaru jsou o něco pevnější a ty z želatiny jsou hodně žvýkací. Výhoda agaru je, že je vhodný i pro vegany – je to čistě rostlinný produkt. Chutnají mi obě varianty a tak si je budu střídat, podle toho, co mám aktuálně doma:-).
Forma na gumové medvídky
Je to už pár let, co jsem jí kupovala, ale mám dojem, že je z Orionu. Byla k ní i pipeta, kterou můžete směs přesně nadávkovat do formičky, aniž by vám to všude kapalo. Já jsem to kapátko samozřejmě ztratila, tak to teď musím dávkovat lžičkou.
Agar
Agar je hodně silný, stačí ho velice malé množství. K odměřování používám gramovou váhu, abych dosáhla správné konzistence
Prášek agar kupuji v prodejně se zdravou výživou anebo na různých e-shopech s potravinami.
Postup
- Jablko oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nechte neloupaný.
- Do odšťavňovače dejte pár kousků jablka, pak zázvor a nakonec jablko. Zázvor je sušší, a proto je dobré mu pomoci šťavnatým jablkem. Pro jistotu šťávu přeceďte přes jemné síto.
- Já jsem z 1 jablka a kousku zázvoru dostala 120g šťávy. Šnekový odšťavňovač má vysokou výtěžnost, což je super. Dřív jsem měla nějaký levný bez šneka – sice odšťavoval rychleji než tenhle, ale z jablka jsem dostala sotva 50 gramů a to je hrozné plýtvání.
- Šťávu dejte na sporák, přidejte agar a na střední teplotu 5 minut povařte. Já mám sklokeramiku a měla jsem to to nastavené na stupni 3 z 9.
- Odstavte a vmíchejte med. Já jsem přidala 15 gramů.
- Lžičkou naberte horkou směs a rozdělte do formičky. Směs rychle tuhne, proto nečekejte až vychladne.
Mých 120g jablečné šťávy mi vyšlo na 1 a ½ formičky. Zbytek směsi jsem si tedy schovala, první várku dala do lednice. Medvídci ztuhli velmi rychle, řekla bych tak 20 minut? Vyklepla jsem je, krátce zahřála druhou polovinu jen tak, aby byla tekutá a naplnila formičku.
TIP: Když formu na medvídky naplníte a ještě vám zbyde nějaká směs, použijte třeba silikonovou formičku na pralinky nebo jinou formu.