Tenhle rok chci na Haloween podávat jako hlavní jídlo něco speciálního a pořádně děsivého. Proto jsem se do vymýšlení receptu pustila už na začátku října a udělala si zkušební verzi. K Haloweenu patří jednoznačně i pavouci a protože jsme se zrovna chystaly dělat guláš podávaný v chlebu byl nápad na světě. Z těsta na chleba jsem namísto misky vytvořila velkého pavouka. Po upečení vyřízla v tělíčku díru a guláš do něj nalila. Myslím, že tento guláš podávaný v pavoučích miskách bude ozdobou každého stolu a protože už ho mám snědený těším se až si ho na Haloween zase zopakujeme. Tělo je měkké jako chleba a nožičky zase chutnají jako preclíky. Guláš podávaný v chlebu je opravdová dobrota a navíc tím máte i vyřešenou přílohu. Pavoučí chlebové misky vypadají opravdu strašidelně a tak to má na Haloween být. Tak co, uděláte si taky pár pavoučků?
Buřtguláš
- 1kg brambor
- 750ml vody nebo vývaru
- 250g párků (6 kusů)
- 3 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- 2-3 lžíce cukru
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla (nebo oleje)
- 1 cibule
- 1/4 lžičky pepře
- Špetka drceného kmínu
Těsto na 2 pavoučí misky:
- 500g hladké mouky
- 380ml teplé vody
- 1 sušené droždí
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžíce chia semínek (pokud nemáte vynechte)
- 1 lžička cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
Jedna miska má objem cca 250ml, pro objem 500ml zdvojnásobte recept.
Na ozdobu:
- Pár oliv na oči (volitelně)
Buřtguláš:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Párky nakrájejte také na kostky a cibuli na drobno.
- Na pánvi nebo v hrnci rozpalte sádlo a brambory, párky a cibuli na něm krátce opražte (3 minuty)
- Přidejte mletou papriku, kmín, utřený česnek a za stálého míchání minutu opékejte.
- Vše zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete a také přidejte cukru.
- Omáčku 8 minut povařte (občas promíchejte).
- Mouku smíchejte s troškou vody (aby vznikla tekutá pasta) a za stálého míchání přilijte do omáčky. Přiveďte k varu a za častého míchání vařte do změknutí brambor (asi 5 minut).
- Podle chuti guláš dosolte, oslaďte nebo opepřete.
Pavoučí chlebové misky:
- Teplou vodu smíchejte s droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát aby vzešel kvásek.
- Vše na chléb smíchejte, přidejte kvásek a dobře propracujte. Můžete použít kuchyňského robota nebo to udělejte ručně. Stačí pár minut jen aby se vše dobře promíchalo.
- Těsto nechte pod utěrkou 60 minut kynout ideálně na teplém místě.
- Po vykynutí těsto rozdělte na 2 části. Tu druhou si zatím dejte bokem.
Na 1 pavouka si těsto rozvažte na:
- 1* 150 gramů (tělo pavouka)
- 1*50 gramů (hlava)
- 8*30 gramů (nohy)
Pokud chcete i kusadla odeberte si malý kousek z nožiček nebo těla.
- Připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Nejdříve vyválejte tělo a položte ho na papír. Dále vytvořte oválnou nebo kulatou hlavu.
- Na zadní nohy vyválejte z každé části hada. Zadní nohy jsem udělala delší a přední silnější kratší.
- Nohy postupně přikládejte k místu kde je spojená hlava a tělo. Stejně jako na fotce tedy budete mít 4 nohy zahnuté dozadu a 4 kratší směřující dopředu.
- Nyní si připravte další plech vyložený papírem a opakujte postup i s druhou polovinou těsta.
- Pavoučí misky nechte 15 minut vykynout.
- Poté je potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte na 180 stupňů, střední rošt po dobu 25-30 minut (dozlatova).
Druhý pavouk bude kynout o něco déle, ale to vůbec nevadí.
Podávání:
Na těle pavouka vyřízněte kruh/ovál a vzniklou pokličku dejte stranou. Poté ho vydlabejte aby byl prostor na guláš. Můžete ho vydlabat úplně abyste měli dost chleba na přikusování nebo naopak nechat chleba uvnitř abyste si chleba mohli nabírat s gulášem.
Ještě můžete pavoukům udělat oči. Stačí olivu (ideálně černou) nařezat na kolečka a položit je tam kde má pavouk mít oči.
Teď už jen zbývá nalít guláš do těchto nádherně děsivých misek, přikrýt pokličkou z vyříznuté části a můžete podávat.
Miska není moc velká, proto nechte guláš v hrnci na stole aby si každý mohl dolévat podle potřeby.