Ghí je nejen chutná, ale taky velice zdravé. Dá se použít na smažení, vaření i pečení. Dokonce je skvělé i pro vaši pokožku. Já si z něj například vyrábím balzám na rty a jsem s ním moc spokojená. Chuťově je velice dobré, vlastně lepší tuk ani neznám. Používám ho na potření indického chleba naan, do indických dezertů i kuchyně a taky z něj dělám moji milovanou ghítelu.
Co je to ghí?
Je to přepuštěné máslo, který získáte zahřátím másla. Z másla se oddělí mléčné složky a odstraní přecezením. Získáte tak čistý žlutý tuk.
Výhody ghí
- Je to zdravý tuk
- Jeho kouřový bod dosahuje až 250 stupňů
- Neobsahuje laktózu (ta je z něj odstraněná)
- Obsahuje řadu prospěšných látek – vitaminy, minerály, antioxidanty, beta karoten
- Zlepšuje imunitu
- Pro dobré zažívání
- Má oříškovou chuť
Ghí vyrábím v troubě nebo na sporáku. V troubě to má jednu výhodu – jen tak se vám nepřipálí. Když mám čas dělám ho na sporáku, jinak volím troubu.
Suroviny:
- 500g másla
Postup:
Máslo nakrájejte na kostky a dejte do zapékací mísy.
Dejte na střední rošt do trouby zahřáté na 120 stupňů.
Pečte 2-3 hodiny. Mě to trvalo 3 hodiny. Dost ale záleží na troubě a také druhu nádobí, které použijete.
Až uvidíte, že je na dně sedlina, tuk je žlutý a průhledný a nahoře má pěnu, vyndejte ho trouby.
Nechte ho 30 minut vychladnout a poté přeceďte přes plátýnko nebo jemné síto.
Pěnu lze snadno sesbírat, třeba i malým sítem. Tuk nalévejte tak, abys vám v míse zůstal usazený mléčný tuk. Právě toho se chceme zbavit.
Zůstat by vám měl pouze průhledný žlutý tuk – ghí.
Použití:
Na smažení, pečení, vaření
Poznámka:
Pro přípravu ghí budete potřebovat pravé máslo. Nesmí to být nějaký Creme Bonjour máslo apod.