Ghí je nejen chutná, ale taky velice zdravé. Dá se použít na smažení, vaření i pečení. Dokonce je skvělé i pro vaši pokožku. Já si z něj například vyrábím balzám na rty a jsem s ním moc spokojená. Chuťově je velice dobré, vlastně lepší tuk ani neznám. Používám ho na potření indického chleba naan, do indických dezertů i kuchyně a taky z něj dělám moji milovanou ghítelu.

 

Co je to ghí?

Je to přepuštěné máslo, který získáte zahřátím másla. Z másla se oddělí mléčné složky a odstraní přecezením. Získáte tak čistý žlutý tuk.

 

 

Výhody ghí

  • Je to zdravý tuk
  • Jeho kouřový bod dosahuje až 250 stupňů
  • Neobsahuje laktózu (ta je z něj odstraněná)
  • Obsahuje řadu prospěšných látek – vitaminy, minerály, antioxidanty, beta karoten
  • Zlepšuje imunitu
  • Pro dobré zažívání
  • Má oříškovou chuť

 

Ghí vyrábím v troubě nebo na sporáku. V troubě to má jednu výhodu – jen tak se vám nepřipálí. Když mám čas dělám ho na sporáku, jinak volím troubu.

 

Suroviny:

  • 500g másla

 

Postup:

Máslo nakrájejte na kostky a dejte do zapékací mísy.

Dejte na střední rošt do trouby zahřáté na 120 stupňů.

Pečte 2-3 hodiny. Mě to trvalo 3 hodiny. Dost ale záleží na troubě a také druhu nádobí, které použijete.

Až uvidíte, že je na dně sedlina, tuk je žlutý a průhledný a nahoře má pěnu, vyndejte ho trouby.

Nechte ho 30 minut vychladnout a poté přeceďte přes plátýnko nebo jemné síto.

Pěnu lze snadno sesbírat, třeba i malým sítem. Tuk nalévejte tak, abys vám v míse zůstal usazený mléčný tuk. Právě toho se chceme zbavit.

Zůstat by vám měl pouze průhledný žlutý tuk – ghí.

 

Použití:

Na smažení, pečení, vaření

 

Poznámka:

Pro přípravu ghí budete potřebovat pravé máslo. Nesmí to být nějaký Creme Bonjour máslo apod.