Asi to ještě nevíte, ale pocházím z Brandýsa nad Labem. Strávila jsem v tomto krásném městě celých 18 let a nikdy na ně nezapomenu. Vždycky sem ráda zajedu – na zámek, k Labi anebo si projít různé obchůdky. Tentokrát jsem do Brandýsa přijela za jídlem, konal se tu totiž Food festival a ten s Jardou nikdy nevynecháme. Co všechno tu bylo a co jsme nakonec ochutnali?
Původně jsme o festivalu ani nevěděli. Rodiče se mi o něm zapomněli zmínit. Málem jsme ho prošvihli. Díky stránce Kudy z nudy, kam jsem se podívala na seznam akcí, které se konají tento víkend jsem naštěstí zjistila, že se festival koná. To bylo v sobotu ve 13 hodin, od 18 jsme pak už měli zaplacené kino. Na festivalu jsme tedy nemohli být tak dlouho, jak bychom chtěli. Příští rok si to budeme muset vynahradit:-).
Víte, co se mi na Brandýse líbí? Když se koná nějaká akce, přijde se na ni podívat celé město. Dopředu jsem tedy věděla, že parkování bude pěkný oříšek. Nakonec jsme zaparkovali pod náměstím, kde byly parkovací hodiny. Festival se tradičně konal v Panské zahradě. V této zahradě jsem trávila hodně času s kamarádkami, je to krásné místo přímo u zámku. Už jen tohle místo je kouzelné.
Měla jsem pravdu, bylo tu snad celé město:-D. Nejdřív jsme si celý festival prošli, aby jsme se rozhodli, co si s Jardou dáme. To je vám vždycky takové dilema…Máte omezené finance a místo v žaludku, přitom kolem je tolik stánků s dobrotami. Začala jsem jedním burčákem (nevěděla jsem, že tam bude, myslela jsem, že je na ně brzo:-). Moc mi nechutnal, byl dost kyselý (víte, že víno nepiju). Ten druhý byl z Mělníka a ten byl vynikající. Venku se pěkně oteplilo, nějak jsem neodhadla oblečení a popravdě mi bylo dost vedro. Spodní část – tu co byla na přímém sluníčku jsme tedy prošli co nejrychleji a do části která byla ve stromové aleji, ve stínu.
Ve spodní části zahrady bylo velké podium, kde hrála hudba. Dále stánky se zmrzlinou, různé nápoje, pivo, taky zmrzlina. Velkým hitem byly rozhodně churros, mexické smažené tyčinky z odpalovaného těsta. Objevili jsme tu i stánek s Etiopskou kuchyní, který byl v Horních Počernicích. Tam už jsme jídlo ochutnali, takže jsme se přesunuli k dalšímu stánku s kuchyní indonéskou.
Bala bala
První jídlo bylo indonéské Bala bala. Je to placka ze zeleniny – podle chuti bych řekla se zelí a mrkve (na internetu píší, že jsou tam ještě fazolové klíčky, ty jsem nepoznala). Je to smažené jídlo, krásně křupavé. Bylo to vynikající. Chtěli jsme ochutnat i další jídla, zrovna ty 2, co jsme si vybrali měli už vyprodané.
Jídlo Bala bala mě natolik oslovilo, že si ho brzy chystám udělat doma. A to je vlastně další důvod, proč chodím na food festivaly – nejen ochutnat nová jídla, ale i najít inspiraci na další recepty, které doma vyzkouším:-).
Ústřice
Další jsme vybrali čínské knedlíčky. Další hit tohoto festivalu = hodně dlouhá fronta. Mě to nevadí, ráda si počkám na dobré jídlo. Při čekání na knedlíčky jsme objevili stánek s francouzskými specialitami. Měli tu Bujabézu (snad to píšu správně), kapří hranolky a taky ústřice. Jarda se toho nebojí, tak si šel jednu ústřici během stání ve frontě dát. Byl nadšený a ukecal mě, abych odešla z fronty a šla nejdřív ochutnávat ústřice.
Není to sice levná záležitost (4 ústřice stojí 300Kč), ale zase to nejíte každý den. Ústřice vám otevřou a dají na led. K tomu je limeta, kterou si ústřice pokapete. Nakonec si vezmete Prosecco, nalije se do ústřice a vypijete. Zajímavý způsob podávání, že?
Neumím vám přesně popsat, jak ústřice chutnají. Nemají totiž moc výraznou chuť. Jedno vám ale řeknu. Já ryby nejím a ani mořské plody. Samotnou mě tedy překvapilo, že mi ústřice chutnají. Chutná to jako maso s limetou, jen to má jinou konzistenci… a to Prosecco na zapití se k tomu skvěle hodí. Ani Prosecco normálně nepiju, k tomuhle jídlu se ovšem hodilo. Celý ten způsob podávání z toho udělat krásný gurmánský zážitek. Ještě jsme si u toho pokecali s pánem, který zase poprvé ochutnával bujabézu (prý byla také vynikající). Nabídli jsme mu, jestli si s námi nechce dát ústřici, on ale přiznal, že se toho bojí. Já to mám zase naopak, rybí polévky se zase bojím já.
Po snědení nám pán u stánku zabalil prázdné lastury domů. Chtěla bych je dát do koupelny jako dekoraci, ještě uvidíme. Já nějaký ten způsob využití najdu.-).
Makronky
Stánek s makronky – Patisserii jsem nemohla vynechat. I tady byl ze stánku velmi milý, velký sympaťák. Sice u něj byla pěkná fronta, přesto se usmíval a našel si čas s každým promluvit a poradit mu. Nemohla jsem se rozhodnout, jakou si dám příchuť, tak jsem si nakonec objednala od každé jednu. Dokonce mi dal jednu jako dárek, pozornost podniku. Říkal, že si je peče sám a že ho večer chystá celá noc pečení. Na chuti makronek to bylo rozhodně znát – byly to poctivé makronky a ne takové ty balené, které si koupíte v Tescu a nejsou dobré.
Makronky jsem si brala domů, abych natočila ochutnávku. Až domů jsem je dovezla v pořádku. Při pokládání na kraj stolu se mi povedlo krabičku vyklopit a ona spadla na zem. Makronky jsou dost křehké, moc dobře nedopadly. Vzala jsem si nůž a zkusila je nějak dát dohromady. Ochutnala jsem všechny a byly vynikající. Měla jsem slaný karamel, borůvkové, oříškové, s nutelou….favorita nemám, chutnaly mi všechny.
Čínské knedlíčky s kachním masem
Na knedlíčky byla jedna z největších front. Stánek se jmenoval Tamarind a nabízel knedlíčky různých druhů a smažené závitky. Objednali jsem si knedlíčky s kachním masem. K tomu jsme dostali i omáčku. Líbí se mi, jak se dělají v těch bambusových košících (taky si ho musím koupit).
Jaké byly? Dneska nebudu šetřit chválou. Byly vynikající a mnohem větší, než ty co z nám z čínské restaurace. Uvnitř bylo najemno nakrájené kachní maso, k tomu taková sladká omáčka. Nevím proč jsme si vzali jen 3, snědli jsme je během minuty:-D. Ostatní byly chytřejší – několik lidí při objednávání říkali, že si nakonec dají hned několik jídel, když už tak dlouho stáli ve frontě:-D. My jsme tak chytří nebyly. Stále jsem měla hlavu plnou ústřic a nevěřila, že jsem ochutnala. Ohledně ryb a mořských plodů jsem totiž docela srab. Možná to bylo nadšením v Jardově tváři poté co je ochutnal, možná to bylo tím burčákem…to už je jedno:-D.
Celé video z festivalu:
Hudba
Po celo dobu hrála hudba. Kapelu jsem sice neznala, ale hrála dobře. Nejen hudba i lidé dokreslili festivalu úžasnou atmosféru. Asi to bylo tím dobrým jídlem. Všichni se usmívali, užívali si to a bavili se. V parku je i místo, kde si můžete sednou na deku a udělat si piknik. Pro děti tu bylo také plno zábavy.
Moje mamka šla na festival druhý den, tedy v neděli. Jako jediná tam trsala jako o život. Dokonce se s ní přišla vyfotit i sama zpěvačka z té kapely. Nemá to být náhodou na opak?:-D.
Co dalšího jste tu mohli ochutnat?
Gourmet popcorn (ochucený popcorn), pouťové sladkosti, zmrzliny, etiopskou kuchyni, mexickou kuchyni – churros, tortilly, burrito, pečené maso a různé uzeniny, indonéské speciality, maso z grilu, perníčky, hmyzí speciality, žabí stehýnka, krokodýlí nebo hadí maso. Ano, čtete správně. Také jsme chtěli ochutnat, bohužel už bylo vyprodáno. Dále americké burgery , makronky, francouzské speciality jako jsou ústřice, ceviche nebo bujabézu.
Ve skutečnosti toho bylo na festivalu ještě mnohem více, jenže víc jsme toho už nestihli – hlavní stage, rodinná stage a gastrostan (gastroshow, hmyzí kuchyně). Program byl rozhodně zajímavý. Ochutnali byste například Surstromming, což jsou zkvašené ryby s mimořádně silným zápachem? I pořádní fajnšmekři měli z čeho vybírat:-D.
Čas byl neúprosný, museli jsme končit.
Jaké jídlo mě tu nejvíce překvapilo?
Rozhodně hadí maso, to jsem ještě nikde neviděla. Červi už jsem jedla, ale hada? A měli tu i krokodýla. Akorát než jsme se ke stánku vrátili, bylo již vyprodáno. Snad tedy příště:-). Koukala jsem, že se stejný festival bude 18.9 konat i v Milovicích. Že bychom si to dali ještě jednou?:-).
Mrzí mě jen to, že jsme už měli zaplacené kino a nemohli tu zůstat déle. Atmosféra byla fantastická, vlastně se mi vůbec nechtělo odcházet. Už se těším na další rok (i když spíš si to zopakujeme hned příští týden v Milovicích):-).
Nezapomeňte, ještě bude jeden festival – 18.9. v Milovicích. Jestli chcete ochutnat plno zajímavých jídel z celého světa, určitě nebudete litovat. Třeba se tam potkáme:-).
Mějte se krásně
Verča