Flan je španělský dezert z mléka, smetany a vajec. Je to vlastně zapečený puding s karamelovou omáčkou. Karamel nalijete na dno zapékacích misek a na něj nalijete vaječnou směs. Po upečení se část karamelu smíchá s flanem a část zůstane tekutá. Pro milovníky karamelu doporučuji udělat karamelu víc a při vyklopení upečeného flanu z misek ještě přidat další karamel. Na flanu není karamelu nikdy dost.
Suroviny
Na 2 porce budete potřebovat:
- 100ml plnotučného mléka
- 100ml smetany ke šlehání
- 50g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
Na karamel:
- 100g cukru
- 50ml vody
Pomůcky: malé zapékací misky/silikonové misky, vysoký plech, malý hrnec nebo pánev, mixér/tyčový mixér
Příprava
Příprava karamelu:
- Vodu a cukr dejte do malého hrnce a promíchejte. Je to poslední míchání. Přiveďte k varu a bez míchání nechte redukovat.Stačí na střední stupeň aby se tolik nepřipaloval.
- Opravdu po celou dobu karamel nemíchejte, jinak celý karamel začne tvrdnout a tvořit hrudky
- Když je karamel tak akorát zlatý (ne hnědý) odstavte a nechte vychladnout.
Příprava flanu:
- Všechny suroviny na flan rozmixujte
- Do zapékacích misek nebo misek na creme brulee/flan rozdělte karamel.
- Položte je do vyššího plechu. Do plechu nalijte vodu tak aby sahala do půlky forem
- Pomalu pomocí naběračky nalijte směs na flan.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů po dobu 40-45 minut. Po vychlazení ještě ztuhne.
- Misky vyndejte z plechu a po vychladnutí dejte do lednice na několik hodin ztuhnout.
- Po vychlazení flan obřízněte nožem a vyklopte na talířek (nejlépe vypadá bílý) a můžete podávat.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny