Nedávno jsem spustila výzvu Vařím ze zásob. Jde v ní o to, používat věci, které mám doma a nenakupovat další. Samozřejmě ovoce a zelenina se do toho nepočítá. Cílem je uvolnit místo v kuchyni, protože se mi tam toho nahromadilo nějak hodně😊.

Tentokrát jsem našla kolínka a z pár surovin dala dohromady omáčku. Recept vznikl z mých veganských Mac and cheese těstovin (recept je již na blogu). Sýrové chuti v receptu docílíte použitím lahůdkového droždí…je to takové kouzlo😊.

Když přidáte dokřupava opečenou šunku bude to absolutní pecka!

 

Já jsem tentokrát neměla rostlinné mléko ani máslo, takže jsem použila, co mám doma. Výsledek mě samotnou překvapil. Nevím, jestli je to tím máslem nebo mlékem, ale chutná mi to snad ještě víc!

 

Hledáte super rychlý a jednoduchý recept na kterém si pochutná celá rodina? Tak to jste tu správně

 

Budete potřebovat:

  • 500g kolínek
  • 500ml plnotučného mléka
  • 30g rýžové mouky
  • 20g lahůdkového droždí
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • ½-1 lžička uzené papriky (dodá jídlu ještě lepší chuť)
  • ¼ lžičky mleté kurkumy (pro žlutou barvu)

 

Nesmíte lepek? Použijte kukuřičné těstoviny či jiné těstoviny bez lepku.

 

Postup

Kolínka uvařte dle návodu.

Mezitím dejte do hrnce rozpustit máslo, přidejte mléko, sůl, cukr, uzenou papriku a kurkumu. Dále rýžovou mouku. Stále míchejte, ideálně metličkou.

Po chvilce by měla omáčka zhoustnout. Nakonec míchejte lahůdkové droždí, promíchejte a sundejte ze sporáku.

Kolínka přeceďte, smíchejte s omáčkou a je to.

 

Já jsem ještě opekla 100 gramů kvalitní šunky nakrájené na kostičky na trošce oleje. Jelikož mi šunka vyskakovala z pánve, zakryla jsem jí pokličkou. Smažte jí úplně dokřupava. Věřte mi, je vynikající! Akorát to musí být kvalitní šunka – 90 procent masa a více.

Posypte těstoviny a podávejte.

 

 

Tipy:

Špetkou chilli, ideálně chipotle prášku nic nezkazíte😊.