Mátový extrakt můžete používat na pečení, do koktejlů, smoothie, krémů nebo horké čokolády. Chuť máty peprné je osvěžující, ale chuť extraktu mátovou chuť ještě zesílí. Budete potřebovat jen čerstvou mátu a ani ne hrnek alkoholu. Za měsíc budete mít hotovo a můžete se pustit do svěžích receptů. Není nic snadnějšího než si výroba extraktů. Stačí mátu zalít vodkou a alkohol už vše udělá za vás.

Suroviny

  • 150ml vodky
  • 1/2 hrnku listů máty peprné (čerstvé)

Příprava

  1. Listy máty otrhejte z větviček. Lístky jsou různé velikosti proto nepíšu přesný počet lístků. Navíc i když dáte o trochu více nebo méně nic tím nezkazíte. Půl hrnku jsem naplnila lístky ze čtyř větviček, měli docela velké listy tak to stačilo. Ještě mě napadlo, že lístky jsou v hrnku měřené nezmáčknuté.
  2. Rukou listy trochu pomačkejte a pomuchlejte. Pomůžete to uvolnit mátě vonné látky a oleje.
  3. Mátu přesypte do čisté sklenice a zalijte je vodkou. Nenamočené listy ponořte. Zatím budou plavat na hladině, ale postupně se ponoří.
  4. Sklenici zavíčkujte a uložte do na tmavé místo.
  5. Extrakt nechte 1-2 měsíce louhovat.
  6. Poté extrakt přeceďte, vymačkejte z máty zbytek tekutiny a pak jí vyhoďte.
  7. Mátový extrakt uložte na tmavé místo.

 

Skladování: při pokojové teplotě na tmavém místě (zachová si déle chuť i vůni)

Trvanlivost: 1 rok (nezkazí se, jen časem zeslábne)

 

Poznámka: dávejte pozor abyste použily pravou mátu peprnou. Už několikrát se mi v obchodě stalo že jsem koupila peprnou a byla to obyčejná máta. Klasická máta má velmi slabou chuť a k výrobě extraktu se nehodí.