Pořádně pálivá sladkokyselá omáčka z chilli papriček, která není pro žádný slečinky. Kdo nemá rád pálivé ať tento recept raději nezkouší. Já ale pálivé jídlo miluju a stejně tak i chilli. Na zahradě si pěstujeme hned několik druhů chilli papriček a protože jich není málo mohli jsme je zavařit, aby bylo i na zimu. Z jedné várky jsem udělala moji oblíbenou sweet chilli omáčku. Tahle verze je ale pálivější, ne jako ta kupovaná, na tu jsem už recept přidávala. Používám jí do asijských jídel, salátů, ale taky na toasty, pizzu (přimíchám jí do omáčky na pizzu) nebo do hamburgerů. Když nepočítám zavařování bude vám výroba trvat pouhých 10 minut.
Suroviny
- 14 pálivých mini papriček (červené asi 3cm)
- 1 červená velká nepálivá papričky (například kozí roh)
- 500g cukru
- 390ml octa (kvasný lihový)
- 260ml vody
- 40g škrobu
- 30g soli
Příprava
- Všechny chilli papričky zbavte zelených stopek. Semínka můžete nechat nebo je odstranit.
- Papričky pokrájejte na menší kousky a spolu s půlkou vody rozmixujte.
- Chilli směs přelijte do hrnce, přidejte k ní cukr, ocet a sůl. Přiveďte k varu.
- Než se omáčka začne vařit rozmíchejte si v malé misce kukuřičný škrob s druhou půlkou vody.
- Za stálého míchání vlijte škrob do chilli omáčky. Nyní ještě 2 minuty povařte. Okna doporučuji mít otevřená, aby papričky tak neštípaly do očí.
- Omáčku plňte do čistých sklenice a po vychladnutí uložte do lednice
Pro delší trvanlivost:
- Sklenice s omáčkou sterilizujte 15 minut na 85 stupňů. Opatrně vyndejte z vody nebo počkejte až voda vychladne
- Položte na utěrku a nechte vychladnout.
Použití: do asijské kuchyně (omáčky, polévky), na hot dogy, jako omáčka na hamburgery, do dresinků…přidejte jí tam, kde chcete pálivou chuť
Skladování: v lednici, ale krátce i při pokojové teplotě
Trvanlivost: v lednici 1 měsíc, zavařená 1 rok