Espresso breve je obdoba latté a pochází z Ameriky. Rozdíl je v tom, že se namísto mléka používá směs smetany ke šlehání s mlékem. V originálu se tomuto mixu říká Half and half, používá se hlavně v Británii. Nejčastěji sem se s ním setkala v anglických receptech. U nás ho sice neseženete, takže si ho vyrobíme.
Tento nápoj má super hustou pěnu a smetanovou chuť. Měla jsem ho k odpolední svačince a k tomu můj milovaný mrkvový dort. To jsem si pochutnala😊.
Jakou kávu použít?
Záleží na vás, jakou máte rádi. Já jsem použila Australia Skybury Plantation. Pro karamelovou chuť zase používám Indian Mysorre. Obě kávy jsou z www.kopiluwak.eu. Miluju tak tato káva voní, když jí umelete.
Half and half
Základem tohoto receptu je takzvané Half and half. Je to mix smetany a mléka. Protože se u nás nedá sehnat (možná ano, ale nevím kde), vyrobila jsem si ho sama. Stačí smíchat plnotučné mléko a smetanu ke šlehání ve správném poměru a domácí Half and half je hotové. Bude se vám hodit do anglických receptů. Také ho můžete použít i na vaření, třeba do omáček.
Budete potřebovat:
- 1 díl smetany ke šlehání
- 1 díl plnotučného mléka
Smíchejte 250ml smetany ke šlehání a 250ml plnotučného mléka.Smetanu i mléko dejte do misky a promíchejte metličkou.
Použití:
Half and half je hustější než mléko. Nejde vyšlehat jako šlehačka. Dá se použít jako smetana do kávy, na vaření i pečení. Má jemnou máslovou chuť. Zkrátka něco mezi šlehačkou a smetanou.
Příprava kávy:
- 50ml espressa
- 100ml domácího Half and half
Kávu připravte, jak jste zvyklí. Já jsem použila Cafflano Kompresso. Použila jsem 12 gramů jemně mleté kávy a 50ml vody. Získala jsem 30ml kávy, proto jsem kávu dolila do 50ml horkou vodou.
Více o Cafflano Kompresso najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso
Pokud kávu připravujete v kávovaru, můžete udělat klasické espresso ze 7 gramů mleté kávy, což je 30ml a pak ho dolít do 50ml horkou vodou. Nebo pro silnější kávu udělejte espresso doppio – 60ml kávy z 14 gramů mleté kávy.
Vychlazený mix smetany a mléka (half and half) dejte do konvičky na přípravu mléčné pěny a pomocí parní trysky u kávovaru napěňte. Kovovou konvičku na mléko dejte tak, aby byla trysky ponořené 1 cm pod hladinou, lehce nakloňte. Zapněte trysku a postupně s konvičkou klesejte. Pěna bude stoupat a tak konvičku posouvejte směrem dolů, aby byla stále jen kousek pod hladinou. Až vás konvička začne pálit, vypněte.
Jestli je v pěně hodně vzduchových bublin, konvičkou zakružte nebo klepněte o stůl, tím se jich zbavíte a pěna bude hustější.
Espresso nalijte do hrnečku a zalijte připravenou pěnou.
Oslaďte podle chuti – použila jsem 2 lžičky třtinového cukru, který kávě dodal nádech karamelu.