Sice krapet pozdě, ale mám pro vás recept na dýňový sirup. Připravíte z něj tolik známé PUMPKIN LATTE (miluju ho:-P). Dál se vám bude hodit i na polití lívanců a jiných sladkých dobrot.

 

Budete potřebovat:

 

 

Suroviny

Zázvor i muškátový oříšek mám z www.pravebio.cz. U zázvoru je pro mě důležitá kvalita. Když jsem kupovala zázvor v supermarketu, byl hořký a tím pokazil i výsledný nápoj či sirup. Podle mě je to tím, že je zázvor sušený na vysokou teplotu a tím zhořkne. Schválně jsem to doma zkoušela – světlý byl na nízkou teplotu a při vysoké ztmavnul a zhořknul.

Tento je v raw kvalitě, chuťově vynikající a navíc je ještě organický. Výhodou je tedy to, že obsahuje více prospěšných látek, než ten sušený při vysoké teplotě.

Ze stejného e-shopu mám i muškátový oříšek. Nebavilo mě pokaždé oříšek strouhat. Kromě toho takhle najemno ho doma ani nenastrouhám. Pak jsem se koukla na cenu a zjistila, že tenhle raw, organický muškátový oříšek stojí neuvěřitelných 59Kč za 30 gramů. To je mnohem levnější, než co jsem doposud platila za oříšek v celku+ je ještě kvalitnější.

Postup

Dýňové pyré – jen si umyju dýni hokaido, rozpůím a vydlabu semínka. Půlky dám rovnou stranou směrem dolů na plech. Peču do měkka, asi hodinu cca na 175 stupňů. Pak už dýni jen vydlabete a rozmixujete nebo rozmačkáte na pyré. Ve slupce je plno živin, dýni můžete rozmixovat klidně i se slupkou jestli chcete (já to tak dělám:-).

Vše na sirup dejte na sporák a na nízkou teplotu vařte 20 minut. Pravidelně míchejte.

Přeceďte a přelijte do lahve

 

Použití: Na přípravu PUMPKIN latte (viz recept níže), lívance, vafle, poháry, dezerty…

 

Skladujte v lednici

 

Příprava dýňového latte

 

  • 200ml mléka
  • 1-2 espressa
  • Šlehačka
  • 40ml dýňového sirupu (3 lžíce cca)*
  • Skořicový cukr na ozdobu

*dávkování záleží čistě na vás

Postup

Mléko napěňte pomocí parní trysky u kávovaru nebo jinde.

Do šálku nalijte dýňový sirup, zalijte mlékem a přidejte espresso.

Ozdobte šlehačkou.

Nakonec posypte skořicovým cukrem a polijte kapkou sirupu.