Za chvilku je to tady – Halloween! Já vím, že to není český svátek, ale slavím ho i tak. V dětství jsem v Amerických filmech viděla lidi slavit Halloween a bylo mi strašně líto, že se u nás neslaví. Když jsem pak začala bydlet s Jardou, oba jsme chtěli Halloween slavit, tak jsme začali. Někdy se v den Halloweenu převlečeme do nějakých kostýmů, ale většinou ho slavíme dobrým jídlem a nějakým strašidelným filmem.
Halloween je pro mě hlavně šance, jak se vyřádit u plotny. Už jsem zkoušela koktejly podávané v injekcích nebo zkumavkách, burgantule, guláš v pavoučím chlebu a další šílenosti. Tenhle rok teprve začínám tvořit a vymýšlet, uvidíme, co ještě vznikne😊.
K Halloweenu jednoznačně patří dýně, hlavně jejich vyřezávání. Já si ale dýni raději sním, než abych jí vyřezávala, protože jí mám moc ráda😊. Pro začátek jsem pekla dýňový perník. Je krásně nadýchaný a měkký i po několik dnů, teda ne že by u nás několik dnů vydržel, protože ho většinou hned sníme.
Do perníku jsem použila dýňové pyré z hokaido dýně. Návod, jak si jednoduše vyrobit dýňové pyré najdete tady:
Jak si vyrobit dýňové pyré (recept)
Teď už se můžeme jít podívat na to, co budete na perník potřebovat:
Suroviny:
- 265g hladké mouky
- 240g pyré z dýně hokaido
- 200g třtinového cukru
- 100g slunečnicového
- 2 vejce vel. M-L
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (6 gramů)
- 1 lžička perníkového koření (nebo dýňového)*
- 1 lžička jedlé sody (6 gramů)
- Špetka soli
+
- 50g mléčné čokolády nebo čokoládových peciček
*stačí i 1 lžička mleté skořice, také je to vynikající
Množství: 1 velký plech s vyšším okrajem (já jsem pekla 2 malé)
Postup:
Všechny suroviny dejte do mísy a dobře promíchejte. Jako poslední přidejte na kousky nakrájenou čokoládu.
Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
Rozetřete do všech stran nebo s plechem zaklepejte o linku. Nyní do těsta dejte ještě pár kousků čokolády, ať je pěkně vidět.
Pečte ve středu trouby v troubě předehřáté na 175 stupňů po dobu 20 minut nebo dokud špejle nebude po vytáhnutí čistá.
Vyndejte, nechte vychladnout a poté nakrájejte.
Perník můžete ještě polít čokoládou a případně ještě dozdobit.
Další Halloweenské recepty: