Podzim mám ráda stejně jako každou část roku. Každé roční období má něco do sebe. Na co jsem se nejvíc těšila? Na husté krémové polévky, horké čaje a Halloween. Taky na to, že není takové vedro a to mi vyhovuje. Nikdy mi vysoké teploty moc nevyhovovaly, moje ideální teplota je spíše 15-20 stupňů, to je prima. Ono sportovat při 30 stupních není nic moc příjemného.
Kromě přechodu na podzimní jídelníček jsem si vyrobila i podzimní řadu kosmetiky. Mezi nimi i máslo s dýňovým kořením. Je to husté tělové máslo, které pokožku hydratuje a chrání ji před chladem. Dávám si ho i na ruce, aby v dešti nebo chladnějším počasí netrpěly.
Základ je našlehaný kokosový olej a bambucké máslo. K tomu dýňové koření a vanilku. Ještě elektrický šlehač a pár minut volného času. Nic jiného potřebovat nebudete😊.
Suroviny:
- 100g bambuckého másla
- 40g kokosového oleje
- 2 lžičky dýňového koření (recept)
- ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pár kapek vůně do kosmetiky
- Volitelně: ¼ lžičky vitaminu E pro extra výživu a hydrataci.
Bambucké máslo
Kupuji rafinované nebo nerafinované na www.mydlovysvet.cz. Nerafinované má vůni a je v něm zachováno více výživných látek. Pokud chcete bez vůně, kupte rafinované.
Kokosový olej
Používám extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.cz.
Nebo si můžete koupit velký kýbl kokosáku na Mýdlovém světě, ovšem ten už není tam kvalitní jako ten panenský.
Domácí dýňové koření:
- 20g mleté skořice
- 1/2 lžíce muškátového oříšku- použila jsem čerstvě nastrouhaný (mletého dejte méně)
- 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
- 1/2 lžičky nového koření 7ks
Vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám váhu, která by zvážila i takto malé množství. Za to se omlouvám. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství v gramech. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1PL, 1/2 Pl a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny.
Koření lze použít nejen do tohoto receptu, ale také k přípravě dýňového laté, sušenek a dalších zajímavých receptů.
Postup:
Všechno dejte do misky a šlehejte 3-5 minut. Máslo by mělo zvětšit svůj objem a být krásně našlehané.
Pokud je moc tuhé, dejte ho do lednice na 30 minut a potom opět vyšlehejte. To by mělo pomoci.
Máslo přendejte do sklenice.
Skladujte: Mimo dosah vlhkosti.
Trvanlivost: 1 rok. Kdyby už nebylo tak našlehané, stačí ho dát na hodinku do lednice a pak znovu našlehat.