Marokánky z dýně hokaido, sušeného ovoce, ovesných vloček, proteinu a oříšků. Samé dobré věci a žádný přidaný cukr. Samotnou mě překvapilo, jak chutnají. Cukr do nich opravdu přidávat nemusíte, sladké budou i tak. Sušené ovoce je přirozeně sladké, proto cukr bez problému nahradí.

Pro každého, kdo hledá zdravé vánoční cukroví nebo chce zkusit něco nového😊

Krásné Vánoce a příjemné prožití svátků přeje Verča

 

Těsto

  • 200g mléka
  • 150g jemných ovesných vloček
  • 50g pyré z dýně hokaido
  • 15g syrovátkového proteinu s vanilkovou příchutí
  • 20g pomerančové šťávy
  • Kůra z půlky pomeranče
  • ½ lžičky skořice

Dále budete potřebovat:

  • 75g sušeného ovoce (brusinky, rozinky…)
  • 50g arašídů nebo jiných ořechů
  • 50g sušených datlí bez pecky
  • 5g chia semínek
  • +hořká čokoláda na polití

 

Dýňové pyré:

Hokaido dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Dejte do trouby na plech a pečte na 175 stupňů cca hodinu. Dýně musí být měkká (zkuste jí propíchnout špejlí, jestli to jde, můžete ji vytáhnout).

Po vychladnutí vydlabejte a rozmixujte. Pokud to nejde, přidejte trochu vody.

 

Těsto na dýňové marokánky:

Ovesné vločky a mléko přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 3 minut. Kaši odstavte a nechte trochu vychladnout. Až bude kaše vlažná, přidejte do ni dýňové pyré, protein, skořici a také pomerančovou kůru a šťávu.

Dále si připravte směs, se kterou těsto promícháte.

Datle vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Pokrájejte i sušené ovoce a ořechy. Na ořechy jsem použila tento chopper (koupíte ZDE):

Má ruční pohon. Stačí párkrát zatáhnout a je to.

Vše smíchejte dohromady. Rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Dělejte malé kulaté nebo oválné hromádky. Lžící je ještě uhlaďte, ať nejsou tak vysoké.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů dozlatova. Až lehce zhnědnou můžete vyndávat. Pekla jsem je 15 minut.

Po vychladnutí placky sundejte s plechu. Ještě teplé jsou docela křehké. Otočte je rovnou stranou nahoru. Potřete rozpuštěnou hořkou čokoládou.

 

Poznámka: Použijte neslazené sušené ovoce, pro snížení množství cukru v sušenkách.

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/