Taky se vám při slově Halloween okamžitě vybaví dýně? Není divu, na Halloween se vydlabávají a jsou snad na každé dekoraci. Halloween se u nás doma nikdy neslavil, protože rodiče tento svátek neuznávali. Od té doby co jsem se odstěhovala jsme Halloween s přítelem slavit začali. Já jsem ráda že mohu vyzdobit byt a něco dobrého uvařit i upéct. Jarda je zase ráda, že si pustí horor a bude ochutnávat vše co jsem mu připravila. Tradicí se stala i slavnostní večeře, kdy udělám tabuli plnou strašidelných pochoutek. Minulý rok to byl guláš podávaný v pavoučím chlebu, burgantule (pavoučí hamburgery), myši a hadi z jogurtového těsta a tak dále. Prostě jsem se pěkně vyřádila a moc mě to bavilo😊
Tento rok začneme pitím. První recept bude dýňové laté. Ano, opravdu obsahuje dýni. Konkrétně obsahuje rozmixovanou hokaido dýni. Má sladkou chuť díky které se do sladkých receptů perfektně hodí. Příprava laté je otázkou pár minut, zbytek za vás udělá trouba. Dále budete potřebovat dýňové koření. U nás v ČR není moc k sehnání, proto si ho raději namícháme z běžně dostupného koření. Bez koření by to nebylo ono, právě koření dodá kafi jedinečnou chuť . Spolu s dýní a zbytkem surovin vytvoří jedinečný horký nápoj.
Dýňové laté si můžete dopřát nejen na Halloween, ale uznejte že k Halloweenu se perfektně hodí😊
Na 1 laté budete potřebovat:
- 125ml vroucí vody
- 60ml mléka
- 1 lžíce dýňového pyré (20g) z dýně hokaido – vše najdete v receptu
- 2 lžičky cukru (nebo podle chuti)
- 2 lžičky instantní kávy
- ¼ lžičky dýňového koření (recept je dole)
- Šlehačka na ozdobu – jde nahradit mléčnou pěnou
- Skořicový cukr na ozdobu
Dýňové pyré:
- 1 dýně hokaido
Dýni umyjte a rozpulte. Lžící vydlabejte semínka. Takto připravenou dýni položte na pečící papír slupkou směrem nahoru.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů dokud dýně zcela nezměkne. Mě to trvalo 50 minut, ale záleží na velikosti. Zkuste dýni otočit a propíchnout ji špejlí, musí to jít hladce až ke slupce.
Poté plech s dýní vytáhněte a nechte dýni vychladnout. Lžící vydlabejte všechnu dýni a rozmixujte. Nyní máte dýňové pyré. Jde použít do mnoha sladkých i slaných receptů anebo použít namísto bramborové kaše (nebo jí smíchat 1:1 s bramborovou kaší). Odeberte potřebné množství. Zbytek lze po vychladnutí zamrazit
Takto by mělo pyré vypadat:
Dýňové koření:
- 20g mleté skořice
- 1/2 lžíce muškátového oříšku- použila jsem čerstvě nastrouhaný (mletého dejte méně)
- 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
- 1/2 lžičky nového koření 7ks
-vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám váhu, která by zvážila i takto malé množství. Za to se omlouvám. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství v gramech. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1PL, 1/2 Pl a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny. Snad to pomůže:-)
TIP: kdyby bylo kafe hodně kořeněné smíchejte ho z hrnkem dalšího kafe s mlékem. Tím koření naředíte.
Příprava kávy:
Kávu zalijte vroucí vodou. Oslaďte podle chuti a přidejte dýňové koření.
Dále přidejte mléko a dýňové pyré. Dobře promíchejte. Můžete použít metličku nebo tyčový mixéru. Přelijte do hrnku, ozdobte šlehačkou a posypte skořicovým cukrem. Podávejte horké.
Nechte si chutnat😊