Tento rok se to nějak sešlo a je to jeden dýňový recept vedle druhého. Nevím čím to je, ale za poslední měsíce jsem snědla víc dýní než za celý život. Favorit je rozhodně dýně hokaido. Má sladší chuť a je pěkně malá. Naposledy jsem pekla vynikající dýňové sušenky kterým dýně dodá krásně oranžovou barvu (recept najdete v kategorii Haloweenské recepty). Napadlo mě jestli by šlo udělat i oranžové brownies. Potvrzuji, jde to😊. Brownie jsem udělala dvoubarevné. Půlka jsou čokoládové brownies a půlka dýňové. Je to skvělá kombinace, dohromady chutnají výborně. Pokud chcete jen oranžové stačí vynechat kakao. Aby nebyly jen oranžové můžete do nich přidat kousky hořké čokolády. To bylo jen pár nápadů jak recept obměnit.
Došla jsem k závěru, že se brownies dají udělat opravdu ze všeho. Cuketa, řepa, kadeřávek, batáty…a teď už i dýně. Ani jednou mě nezklamaly, pokaždé byly vynikající.
Nechte si chutnat a užijte si Halloween
Budete potřebovat:
- 190g hladké mouky
- 165g rozpuštěného rostlinného másla (používám Alsan)
- 150g třtinového cukru
- 4 vejce vel. M
- 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Oranžové těsto:
+240g dýňového pyré z hokaido dýně (recept dole)
+50g hořké čokolády
+25g třtinového cukru (lze vynechat)
+1 lžička mleté skořice
+¼ lžičky muškátového oříšku
Čokoládové těsto:
+30g hořkého kakaa
+10g rostlinného mléka (sójového, mandlového…)
Dýňové pyré:
Hokaido dýni umyjte a rozpulte. Vydlabejte semínka a položte jí rovnou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 175 stupňů cca 50 minut, dokud dýně nebude měkká. Až špejle projede celou dýní bez problému je dýně upečená tak jak má.
Dýni vydlabejte, nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Pyré má být hladké, bez kousků.
Odvažte si potřebné množství a zbytek buď zamrazte nebo použijte do jiných receptů. Použít ji můžete do brownies, sušenek, dýňového laté (vše v kategorii Halloweenské recepty) nebo pak jako náhradu bramborové kaše, do dortů i koláčů. Brzy budou další recepty, jistě si něco vyberete:-)
Takhle bude vypadat pyré:
Brownies:
Vše na základní těsto smíchejte. Metličkou dobře promíchejte aby se vše spojilo. Připravte si druhou misku a odlijte do ní polovinu těsta. Polovina vychází na 345g (nemusí to být na gram přesně).
Do jedné půlky přidejte kakao a mléko. Kakao těsto dost vysušuje, proto jsem přidala i trochu mléka.
Do druhé pak přidáte dýňové pyré, skořici, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (nebo mletý, toho dejte o něco méně). Dále přidejte i hořkou čokoládu nakrájenou na malé kostičky. Těsto mi přišlo málo sladké, proto jsem přidala i 25g cukru, ale můžete ho přeskočit😊 Chtěla jsem aby byla jedna půlka hořká a druhá sladká.
Připravte si vysoký plech. Použila jsem silikonový plech – velký jako polovina klasického plechu (příště to změřím kdyby to někdo chtěl přesně). Při použití velkého plechu zdvojnásobte dávku těsta jinak budou brownies velice nízké (což nevadí, jen to není ono).
Těsto dávejte střídavě do formy. Pokud není silikonová nejdříve ji vymažte a vysypejte moukou. Mě se povedlo dát více čokoládového těsta a proto není nahoře ta oranžová moc vidět. Příště bych si schovala více oranžové a použila jí na závěr k ozdobení. Párátkem nebo špejlí těsta promíchejte, jdou tak vytvořit zajímavé vzory.
Brownies ještě můžete posypat kousky čokolády.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Hned jak bude špejle čistá vyndejte. Tyto brownies nebudou mokré jako klasické čokoládové brownies. Uvidíte ale, že i tak budou velice dobré😊
Dobu pečení jsem si bohužel zapomněla zapsat. Myslím že to bylo 25 minut, ale raději to hlídejte.
Brownies podruhé. Na této fotce je lépe vidět jak krásně oranžovou, sytou barvu brownies mají.
Užijte si Halloween
Verča