Něco na vás leze? Je vám špatně, cítíte se nachlazení, unavení… Já vím, je to děs. Nesnáším být nemocná, jenže člověk se tomu prostě nevyhne. Někdy se dá ale nemoci ještě zabránit různými prostředky. Za mě tedy volím přírodní prostředky namísto vykoupení zásob lékárny. Skvělý je zázvor, kurkuma (nejsilnější přírodní antibiotikum), česnek, chilli… Všechny tipy najdete v mém článků Jak se zbavit chřipky.

Dneska mám pro vás recept na dýňovou polévku. Sehnala jsem pěknou dýni hokaido, tak jsem z ní udělala tuhle skvělou polévku. Jelikož mám za sebou týden dovolené, kdy nám na horách pršelo všech 7 dní, necítím se moc dobře. Nikdy jsem neměla dobrou imunitu a tolik dnů chození v mokrých botách i oblečení je u mě totální průšvih. Do polévky jsem vzhledem k mému stavu přidala kurkumu, zázvor, pepř, hodně česneku a také kajenský pepř. Vše, co v polévce najdete vám pomůže jako prevence i pokud už nachlazení nebo nemocní jste (nachlazení, chřipka, angína…). Kromě toho je polévka moc dobrá a moc jsem si na ni pochutnala.

Nezapomeňte jíst polévku teplou, protože teplé tekutiny hrají při uzdravení také roli!

 

Suroviny:

  • 1100ml vody
  • 1 hokaido dýně
  • 2 velká rajčata
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev nebo 2 menší
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce ghí
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru (nebo 1 lžíce strouhaného)
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • Kajenský pepře nebo chilli podle chuti

 

Postup

Dýni omyjte a rozpulte na půl. Vydlabejte semínka a celou dýni (včetně slupky nakrájejte na kostky).

Tip: na vydlabání semínek používám kovovou naběračku na zmrzlinu, jde to s ní skvěle.

V hrnci zahřejte ghí, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Míchejte, dokud cibulka nebude průhledná.

Přidejte nadrobno pokrájený česnek, a všechno koření. Nechte 30-60 sekund rozvonět.

Přidejte dýni, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte doměkka (20 minut přibližně).

Poté polévku rozmixujte dohladka. Vraťte na sporák, ochutnejte a případně ještě dochuťte.

Tuhle krásnou měděnou pánvičku na servírování jídel jsem objevila na Bonami. Vypadá moc hezky, co říkáte?

 

Obměna:

Přidejte zakysanou smetanu, kokosového mléko, smetanu ke šlehání nebo smetanu.

Na ozdobu jsem použila koriandr (měla jsem jen mražený, ale čerstvý je lepší). A to chilli? Asi si myslíte, že je jen na ozdobu, ale není. Celé jsem ho snědla, abych tu nemoc vyhnala z těla ven:-D.